Dubai, Förenade Arabemiraten: Formel 1 i Dubai
Förenade Arabemiraten

Formel 1 i Dubai

Sanningens ögonblick kom till slut för Dubai. Spenderarbyxorna hade suttit på lite för länge och plötsligt saknades det täckning för banklånen på svindlande 80 miljarder dollar. Doldisen Abu Dhabi, huvudstad i Förenade Arabemiraten, fick snabbt rycka in som räddaren i nöden och betala delar av skulden. Som tack fick Förenade Arabemiraten och Abu Dhabis ledare Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyan världens högsta byggnad uppkallad efter sig, Burj Dubai förvandlades över en natt till Burj Khalifa. Abu Dhabis SOS-insats förra hösten var inte bara generös, den var även pr-mässigt ovärderlig.

För Abu Dhabi verkar göra det mesta med klokhet och eftertänksamhet. Flygbolaget Etihad Airways har under fem år sakta byggts upp till världens bästa, 2009 säkrade man värdskapet för ett F1-Grand Prix, världens första koldioxidneutrala stad, Masdar, är under konstruktion och i oktober invigs den största inomhusnöjesparken som någonsin byggts, Ferrari World.

 

 

Likt ett gigantiskt flygande tefat breder den rosrödabyggnaden ut sig över Yas Island, designad av arkitektfirman Benoy och belägen 30 minuter från Abu Dhabi City. De 200 000 kvadratmetrarna som utgör nöjesfältet kommer inhysa ett 20-tal attraktioner, men också restauranger och butiker. Bland höjdpunkterna finns bergochdalbanan Formula Rossa som når en topphastighet på 240 kilometer i timmen och det 62 meter höga ”fritt fall”-liknande tornet G-Force där besökarna skjuts upp och ner med formel 1-liknande g-krafter som följd. Made in Maranello är en virtuell tur in i Ferrarifabriken i Italien och i Scuderia Challenge kan du via en simulator testa om du har vad som krävs för att bli en formel 1-förare. Just det, denna sci-fi-artade byggnad stoltserar givetvis även med världens största Ferrariloggo – 65 x 48,5 meter.
 

Publicerad: 2010-10-15