Frankrike: Fransk bed and breakfast
Frankrike

Fransk bed and breakfast

Att inta croissanter och ekologiskt kaffe under Jesus välsignande armar i ett tempelriddarkapell från niohundratalet kommer onekligen långt upp på listan ”märkliga frukostupplevelser”. Men det är bara ett exempel på vilka oväntade miljöer man kan hamna i om man bor på ett chambre d’hôtes, den spännande och föga kända franska motsvarigheten till bed and breakfast.

Foto: Ulrika Ekblom

Chambre betyder rum och hôte betyder värd. Chambre d’hôtes betyder med andra ord värdens rum eller rum hos värden. Inget konstigt med detta, förutom att man kan fråga sig varför chambre d’hôtes aldrig har blivit ett lika känt begrepp för utländska turister som det engelska bed and breakfast – trots att det i Frankrike finns tusentals klassificerade inrättningar.

Många som ändå har hört talas om begreppet tycks ha fått för sig att det är en form av sunkigt boende, av typen ”möblerat rum uthyres”. Inget kunde vara mer felaktigt. Ett chambre d’hôtes kan vara precis vad som helst mellan slott och koja, för att använda ett slitet uttryck. Kostnaden kan variera från 30 till 300 euro per natt och det finns chambre d’hôtes överallt i Frankrike, i stora och små städer, i byar, ute på vischan …

Att välja ett chambre d’hôtes i stället för hotell är ett utmärkt – och oftast billigare – sätt att komma in i otroligt tjusiga och i alla avseenden exklusiva miljöer. Det är så långt ifrån standardiserade och totalt opersonliga kedjehotell man kan komma. Det finns inte två ställen som är likadana, det handlar ju om människors hem. Ett exempel är just platsen där vi intar vår oförglömliga frukost – La Chapelle Saint Gervais i lilla staden Sospel, norr om Nice. Detta chambre d’hôtes med två vackra nyrenoverade rum drivs sedan några år av Pascale och Olivier Moschetti.

– När vi köpte huset visste vi bara att det var gammalt, men inte hur gammalt, säger Pascale. Men så snart vi började renovera insåg vi att detta nog är ett av de äldsta husen i hela Sospel. Kapellet och huvudbyggnaden byggdes av tempelriddarna omkring år 985. Från slutet av trettonhundratalet, då Tempelriddarorden mer eller mindre utplånades, förvandlades hela platsen till en bondgård och alla kyrkliga detaljer byggdes över.

I dag är både det ursprungliga boningshuset, där de två rummen ligger, och det lilla kapellet pietetsfullt renoverat. Om det är särskilt pietetsfullt att servera frukost inne i en kyrka må vara osagt men det är onekligen en mycket speciell upplevelse att äta ihop med Jesus, som med utbredda armar ler vänligt mot oss under hela måltiden.

– Ja, många gäster reagerar men vi kan inte se något fel i detta. Vi tycker att det är bra att detta vackra kapell äntligen kommer till användning igen, skrattar Pascale, vars frukost med ekologiska produkter från regionen också är något utöver det vanliga.

55 euro kostar det att bo på detta oförglömliga ställe, där det i likhet med nästan alla chambre d’hôtes inte går att betala med kreditkort. Eftersom ställena oftast drivs av värdparet själva är servicenivån inte densamma som på hotell. Många chambre d’hôtes-ägare föredrar av den anledningen att man stannar minst två nätter, helst ännu fler. Det är också vanligt att man får betala första natten i förskott, om man bokar via internet.

Frukost ingår alltid och på många ställen kan man också äta middag med värdparet och övriga gäster. Denna extra service, som alltid aviseras, heter table d’hôte (värdens bord) och är ett bra sätt att pröva på hemlagad mat och samtidigt utan egen ansträngning träffa nya människor.

Svenska Karin van Volen som tillsammans med maken Sydney sedan ett antal år driver La Parare, ett underskönt chambre (och table) d’hôtes i en vacker bergsby norr om Nice, är entusiastisk över denna boendeform.

– Innan vi slog oss ner här hade vi både bott och rest över hela världen, nu kommer hela världen till oss i stället, säger hon. Det är mycket jobb men vi tycker fortfarande att det är roligt. På ett chambre d’hôtes råder ofta en mycket trevlig och familjär stämning. Gästerna ska känna sig lika välkomna som om de vore hembjudna till någon, men samtidigt finns det gränser som måste respekteras. Man blir lite ledsen om folk har picknick på rummet eller använder handdukarna till att färga håret. Men sådant händer inte ofta. De allra flesta gäster uppskattar våra ansträngningar att göra rummen hemtrevliga och brukar tycka att det är ett fantastiskt bra och personligt alternativ till hotell.

 

La Chapelle

Saint Gervais Njut av paret Moschettis oförglömliga frukost i Sospel, norr om Nice.
Quartier Saint Gervais-Nieya, Route de Breil, Sospel
+33-4-930 416 49
webbplats saknas men information finns på sospel-tourisme.com

Lediga rum & priser

La Parare

Karin och Sydney van Volens undersköna ställe i bergen.
67 Calade du Pastre, Chateauneuf Villevieille
+33-4-937 922 62
Lediga rum & priser

Hitta fler chambre d’hôtes

Det finns en uppsjö av chambre d’hôtes-sajter i Frankrike men den allra pålitligaste är gites-de-france.com (sök på chambre d’hôtes). Gites de France är nämligen en statlig organisation med ett mycket seriöst klassificeringssystem som ställer höga kvalitetskrav på sina objekt. Många andra sajter är betalda av annonsörerna själva, vilket givetvis påverkar trovärdigheten.

Några andra bra tips hittar du här:
cote-azur-autrement.com – en sajt med tjugo utvalda chambre d’hôtes på Rivieran
maison-hotes-design.com – utvalda design-chambre d’hôtes i Provence och på Rivieran
monte-arena.com – mycket vackert chambre d’hôtes i slottsmiljö, strax utanför den spännande staden Uzés
moulinrenaudiots.com – charmigt och lyxigt chambre d’hôtes i Bourgogne
28-a-aix.com – flott designat och mycket dyrt chambre d’hôtes mitt i Aix en Provence

 

 

Publicerad: 2010-04-30