Paris, Frankrike: Svensk arkitektfirma föreslår korsformad takpool på Notre Dame
Ulf Mejergren Architects
Nyhet

Svensk arkitektfirma föreslår korsformad takpool på Notre Dame

Inför uppbyggnandet av den brandhärjade katedralen Notre Dame planerar nu Frankrike att lansera en internationell tävling för hur kyrkan bäst ska återställas. Och det finns gott om speciella idéer. Den svenska arkitektfirman Ulf Mejergren Architects föreslår en korsformad swimmingpool som täcker hela taket, skriver The Guardian. 

Text: Elin Fellman 

Drygt en vecka efter den stora branden som drabbade kyrkan i mitten av april föreslog en fransk firma att bygga ett jättelikt växthus på taket. Andra arkitektbyråer har föreslagit att ha en pyramidformad spira på taket eller en park. Det senaste förslaget som har väckt uppmärksamhet i världen är den svenska firmans förslag om en swimmingpool. Byrån har ritat upp en korsformad pool som täcker hela taket, omringad av statyerna av de tolv apostlarna som undkom branden eftersom de höll på att upprustas. 

”Vi föreslår ett meditativt allmänt utrymme: en rumslig upplevelse som komplement till byggnaden med en utsikt utan motstycke över Paris ”, skriver den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Ulf Mejergren Architects på sin hemsida.

Många har höjt sina röster och ser helst att Notre Dame byggs upp så som den var före branden. 

 – Återställandet av Notre-Dame bör respektera teknikerna som fanns under den eran då den byggdes, med respekt för den övergripande gotiska harmonin som härrör från en kombination av människorna som byggde den och de material de använde, sten, trä, järn och glas, säger kulturarvsexperten Florian Renucci

Frankrikes president säger att han hoppas att renoveringen är klar inom fem år. 

The Guardian

Publicerad: 2019-05-29