Frankrike: Semester på slottet
Frankrike

Semester på slottet

Vill du tillbringa en bakåtlutad semester i en egen fransk slottsträdgård? Försvinna från tjugohundratalet för en vecka i en gammal borg i skotska högländerna? Att hyra ett eget slott behöver intevara så dyrt som det låter.

Det här med att hyra ett slott hör givetvis inte till standarduppläggen för den stora majoriteten av semesterfirare. Det kanske vid första tanken låter som en långt dragen variant på de senare årens trend av lyxiga resorter med privathet och exklusivitet som främsta argument för avkopplingen.
Och exklusivt och avkopplande är det, men någon överprissatt lyxförpackning behöver det inte alls bli tal om för den som tror på självhushåll och vet hur man prutar med hyrförmedlingar och lär känna slottsägare.


Förra sommaren var vi ett trettiotal vänner som var våra egna slottsherrar på Chateau La Durantie, byggt 1840, i franska Dordogne. Ett eget slott för en vecka – det slog det mesta i upplevelseväg.
Att vakna i en kunglig säng, ta på sig tygtofflorna, ta knarriga trätrappan ner till slottsköket för att sedan ta med sig frukosten ut i spegelsalongen. Därefter strosa ner till poolområdet.
Alltsammans med hemmakänsla.
På kvällarna stod de matlag som vi hade delat in oss i för middagen. Något som utvecklades till en inofficiell tävling med inslag av allt från amerikansk barbecue med allsång till mäktig Marie-Antoinette-picknick i trädgården.

 

2.jpg


Många av Europas vackra slott hyrs ut och de flesta slottsägarna använder förmedlingsföretag för att nå ut till hyresgästerna. Förmedlingarna har smidiga söktjänster på nätet där man kan specificera vilket område i exempelvis England eller Frankrike som man är intresserad av och hur stort sällskapet är. Förmedlingen kan sedan hjälpa till och plocka fram förslag i olika prisklasser.
För den som vill leta slott på egen hand finns dock mycket pengar att tjäna. I vissa fall rör det som om upp emot hundra procents prispåslag av förmedlarna jämfört med att boka direkt via slottsägaren. Marginalerna är branschens stora hemlighet.

I vårt fall såg det ut så här: efter prutning med företaget Holiday Chateau hyrdes slottet Chateau La Durantie en vecka under högsäsong (juni) för 100 000 kronor. Ordinarie pris var 160 000 kronor. Slottsägaren meddelade dock i efterhand att priset om vi hyrde direkt av honom var 80 000 kronor.
Direktbokning är alltså billigare, men kräver god lokalkännedom och bra kontakter. Och det blir inte lättare av att förmedlingarna maskerar slotten med fingerade namn och adresser på nätet. Fullständig slottsinformation och vägbeskrivning fås först efter betald handpenning som ofta uppgår till trettio procent av hyran och betalas vid bokningstillfället.

Misstänker du att förmedlingen ger en flådigare bild av slottet än vad verkligheten bjuder på ges det dock ofta möjlighet att mejla frågor till slottsägaren före bokning.
I många fall är det sällskapets storlek som styr priset, ju fler ni är desto dyrare. Vid bokningen väljer man även service och lyxtillägg under sin slottsvecka. Betjäning, vinprovningar och catering går ofta att lägga till mot extra kostnader. Städningen bör du kolla upp om den är inkluderad eller inte. I vårt fall valde vi bort tempererad pool (den var varm så det räckte) och en Bentley med privatchaufför (vi hade egna hyrbilar).
Det stora spektrumet av olika slott, och allt lullull av tillägg som erbjuds, gör att prisbilden blir rätt spretig: det är svårt att säga vad en slottsvecka kostar. Men vi var trettiotre vänner som städade själva och lagade vår egen mat, betalade 3 000 kronor per person och fick en av livets finaste veckor hittills.8.jpg


Slottsförmedlingar
holiday-chateau.com
celticcastles.com
castlerentals.net (inte en förmedling utan en sajt som länkar direkt till olika slott)
Tips! Sök även efter slott i olika länder på www.kijiji.com som är en söktjänst för allt möjligt som är mycket populär i Frankrike.

Slott att hyra
Chateau La Durantie
Mitt bland äppelodlingarna i franska Dordogne ligger detta slott från 1840.
chateauladurantie.com

Chateau de Saint Gervais
Utsikt över dalen och två målarrum att använda sig av. Dessutom havsnära i Normandie.
chateau-de-saint-gervais.fr

Chateau de Meouilles
Nyrenoverat tempelriddarslott för grupper om max arton personer i Alpes de Haute Provence.
chateaudemeouilles.com

Glenborrodale Castle
Tre hundra år gammalt slott på Ardnamurchanhalvön i de västra delarna av de skotska högländerna.
glenborrodalecastle.com

Bindon Country House
Gammalt jaktslott i grevskapet Somerset vars namn kommer av ”sommarfolkets land”.
bindon.com11.jpg


Tänk på
1. Är ni en stor grupp som hyr ihop? Tänk noga igenom risktagandet med stora inbetalningar. Sätt en tidig tidpunkt då alla i gruppen ger definitivt besked om att följa med och betalar in till en gemensam kassa.
2. Var noga med att kolla av vilken tillgång ni har till slottet. Finns det restriktioner? Bor slottsägaren på slottet under tiden?
3. Många slottsägare kräver en deposition vid ankomsten. Hur stor är den?
4. Om olyckan är framme och kristallkronan går sönder, vad gäller i hyresavtalet och i den egna hemförsäkringen?
 

Publicerad: 2009-08-29