Georgien: Välkommen önskar Georgien
Georgien

Välkommen önskar Georgien

I Georgien gör man inget halvhjärtat - för resenärer som väljer att köra hela den långa vägen ner till Svarta havet väntar vid ankomsten ett sjuhelvetes välkomnande. Den kufiska gränsstationen mellan Georgien och Turkiet är gränsöverskridande.

Landsgränser är ofta förknippade med nervositet, långa köer och bryska utfrågningar av gränsvakter med sammanbiten uppsyn. Få är de resenärer som inte har drabbas av kallsvett under miniförhöret vid inträdet till USA - trots att man inte har något att dölja. Det mesta som förknippas med en resa är roligt, men dit tillhör inte tull- och gränskontrollerna.

Förrän nu. För att lämna sitt brokiga förflutna bakom sig och för att manifestera sin nyfunna, progressiva sida slog Georgien sina påsar ihop med de Berlinbaserade arkitekterna på J. Mayer H. Jürgen Mayer-Hermann, konstnär, arkitekt och ägare till arkitektbyrån, är inte direkt känd för att vara diskret eller konventionell - på senare år har han stått bakom en rad fantasifulla kreationer som den svampliknande träkonstruktionen Metropol Parasol i Sevilla.

Gränsövergången Sarpi Border Checkpoint ligger utmed Svarta havets kust, på den plats där den turkiska stranden övergår i georgisk ägo. I det Barbapappaflytande, 40 meter höga tornet finns kafé och upphöjda terrasser med utsikt över havet. RES gillar skarpt Georgiens nya, gigantiska ”välkommen hem till oss”-skylt.
 

Publicerad: 2012-04-27