Grekland: Greklands rika övärld: Vilken ö ska man välja?
Getty Images
Tips

Greklands rika övärld: Vilken ö ska man välja?

Grekland har 2500 vackra öar som erbjuder olika typer av specialitéer och upplevelser. Vilken ö ska man då välja? Den brittiska tidningen The Telegraph har listat vilken ö som passar bäst utifrån vad man är ute efter. 

Text: Elin Fellman

Bäst strand: Zakynthos

Lediga rum & priser på Zakynthos

Den joniska ön Zakynthos är svårslagen när det kommer till vackra sandstränder. Turistiga Shipwreck Bay kan vara värt ett besök trots allt, men undvik södra delen av ön och håll dig på den vackra norra sidan, tipsar tidningen.

Bäst för familjer: Korfu

Lediga rum & priser på Korfu

Grönskande och vackra Korfu är den nordligaste ön i den Joniska ögruppen och även i Grekland. Turister hittar hit, men de håller sig framförallt till vissa orter vilket gör att stora delar av ön är lugnare tillhåll som passar perfekt för barnfamiljer. 

Bäst för historia och kultur: Delos

Lediga rum & priser på Mykonos

Hela ön Delos är listat som ett världsarv av Unesco vilket också betyder att det inte går att övernatt på ön. Bo istället på grannön Mykonos och ta båten över för dagen och upptäck den rika historian. Enligt mytologin föddes guden Apollo här och det kryllar av tempel, statyer, mosaik och historiska byggnader på ön. 

Bäst hotell: Mykonos

Lediga rum & priser på Mykonos

Älskar du vackra och lyxiga hotell är ön Mykonos perfekt för dig. Här väljer du och vrakar mellan olika boutiquehotell. Det femstjärniga hotellet Cavo Tagoo slår tidningen ett extra slag för. 

Bäst mat: Kreta 

Lediga rum & priser på Kreta

På Kreta äter man traditionell grekisk mat med en kretansk tvist. Maten sägs vara mer smakrik och man är inte alls lika imponerad av fetaost som i resten av Grekland. Öns sydliga läge gör också att det går att odla under en längre säsong. Här är det inte ovanligt att man odlar bananer och advokado långt in på hösten. 

Bäst vin: Kefalonia 

Lediga rum & priser på Kefalonia

Kreta och Santorini må ha goda viner men vinet på den nordliga ön Kefalonia är svårslaget. Det kändaste är det vita vinet Robola, men här finns också två dessertviner, Mavrodafn och Muscat.

Bäst för lugn och ro: Koufonissi

Den lite mer okända ön Koufonissi är egentligen två små öar som delas upp av en 200 meter bred kanal. Nedre Koufonissi är obebodd och på övre Koufonissi bor drygt 366 personer i den lilla fiskebyn. Här är det lugnt och stillsamt och få turister hittar hit. Faktum är att det finns fler båtar än människor på ön. 

Bäst för vackra utomjordiska landskap: Tinos 

Lediga rum & priser på Tinos

Endast 15 minuter från lyxiga Mykonos ligger Tinos som är motsatsen till grannön. Byt ut festen mot vandring och ta dig igenom det storslagna landskapet till fots. På den norra delen av ön förbi byarna Falatados och Volax sträcker sig ett stenlandsskap i granit som snarare ser ut som Arizona än Grekland. 

Bäst för vandring: Andros

Lediga rum & priser på Andros

Andros är den nordligaste ön i kykleaderna och här sträcker sig en vacker bergskedja över ön där det högsta berget Petalo sträcker sig 908 meter över havet. Ön är den näst största i ögruppen, men den är tämligen orörd och väldigt få utländska turister hittar hit. 

Bäst för par: Symi

Lediga rum & priser på Symi

Santorini är helt klar en motsåndare i kategorin men Symi tar hem priset eftersom Santorini är överfull av turister. Symi är en liten ö som ligger nära Turkiet, drygt en timmes båtfärd från Rhodos. Många åker hit över dagen men det finns flera mysiga familjeägda hotell om man vill stanna längre på ön. Hamnen är romantisk, vacker och husen är färgglada, till skillnad från många andra öar i Grekland med de klassiska vitblå husen. 

Bäst för hälsa: Skyros 

Skyros är den enklaste ön i ögruppen Sporaderna. Hit rekommenderas de som vill bo enkelt och kanske måla, utföra yoga eller meditera. Här är det också relativt billigt att bo. 

Bäst för det klassiska ö-livet: Karpathos

Mitt emellan Kreta och Rhodos ligger den vackra ön Karpathos. Just på grund av läget mellan två kända öar har Karpathos inte drabbats av massturism även om fler och fler hittar hit. Här finns allt du kan tänkas vilja ha på en grekisk ö. Fina stränder, pittoreska byar, vacker natur och god mat. 

Bäst utsikt: Santorini 

Lediga rum & priser på Santorini

Trots strömmar av turister tar Santorini hem priset i kategorin bäst utsikt. Det spelar ingen roll vilken by du befinner dig vid på den nordvästra sidan, vid alla bergsbyar vid kusten är utsikten så vacker att du kommer tappa hakan. 

Bäst för HBTQ-resenärer: Lesbos

Lediga rum & priser på Lesbos

Ordet lesbisk har ursprung på ön Lesbos. Poeten Sappho föddes i staden Eresos och sägs vara den första kända kvinnliga poeten i historien. Idag hittar många HBTQ-personer hit, även om Mykonos också är en konkurrent i kategorin. 

Bäst nattliv: Rhodos

Lediga rum & priser på Rhodos

Kos, Kreta och Rhodos är alla kända partyöar. Rhodos tar hem kategorin på grund av de lite mer kvalitativa barerna i den vackra gamla delen av Rhodos stad. 

Bäst för vattensporter: Lefkas

Lefkas är en del av de Joniska öarna på Greklands västra sida och här finns det storslagna vikar med höga berg vilket gör ön perfekt för vindsurfare och segelbåtar. Det finns även gott om andra typer av vattensporter för personer i alla åldrar. 

Bäst snorkling: Alonissos

Att ta med snorkel och cyklop är lite av ett måste om man åker till en grekisk ö och allra bäst snorkling är det på ön Alonissos. Medelhavets största marina reservat ligger utanför ön och här finns storslagna korallrev, färgglada fiskar och även ett skeppsvrak som sjönk drygt 400 f.Kr. fulllastad med hundratals vinflaskor. 

Publicerad: 2019-06-20