Har du koll på de nya handbagagereglerna?
Getty images
Flyg

Har du koll på de nya handbagagereglerna?

Allt fler flygbolag har börjat ta betalt för handbagaget. Senast i raden är Norwegian som i dagarna meddelar att de inför en avgift för kabinväskor. Här är fallgroparna och vad du behöver hålla koll på när du bokar flygresor framöver.

I begynnelsen blev vi förfärade när flygbolag efter flygbolag började ta betalt för incheckat bagage. Sen vande vi oss vid det – med resultatet att allt fler lärde sig att packa smart och klarade av att resa med en maxad kabinväska och utan incheckat bagage. Detta skapade nya problem för flygen – det finns nämligen inte plats för lika många kabinväskor i planen som det finns passagerare.

– Det viktigaste för oss är att våra resenärer får en bra reseupplevelse när de flyger med Norwegian. Det är ett vanligt missförstånd att det finns plats för allas kabinväskor ombord. De flesta av våra flygplan har plats för 186 passagerare och ungefär 80 små kabinväskor i bagagehyllan. Det är därför viktigt att det finns bra och tydliga regler så att vi inte behöver lägga tid på att omorganisera handbagage ombord och flytta bagage till lastutrymmet eftersom det kan skapa frustration och leda till förseningar. Våra resenärer tycker att det är viktigt att planen går i tid och vi märker ett stort stöd för införandet av de nya handbagagereglerna bland våra kunder, säger Nybø Carlsen, chef för produktutveckling på Norwegian.

Kostnaden för extra handbagage hos Norwegian varierar beroende på flygning men kostar 50 kronor för en inrikes resa eller inom Skandinavien och 90 kronor för interkontinentala resor.

Flygbolagen vill givetvis två saker – att det bagage som tas in i kabinen får plats i kabinen – och att tjäna pengar. De flygbolag som nu har valt att ta ut en avgift för kabinväskor tillåter ändå passageraren att ta med ”ett personligt föremål”. Detta kan översättas med en liten ryggsäck, en handväska, en laptopväska eller dylikt som får plats under stolen framför. Hos Norwegian är måttet för ”det personliga föremålet” 30x20x38, men vikten är generös – 10 kilo är tillåtet. Några andra flygbolag som tar betalt för handbabage är Ryanair och WIzzair.

 

 

 

Publicerad: 2020-01-23