Hurtigrutens hybriddrivna fartyg döptes i Antarktis
Bildspel

Hurtigrutens hybriddrivna fartyg döptes i Antarktis

Hurtigrutens hybriddrivna kryssningsfartyg MS Roald Amundsen skriver ny historia som det första skeppet att döpas i Antarktis, enligt ett pressmeddelande. 

Text: Elin Fellman

Besättning och gäster från fler än 20 länder var med ombord under fartygets jungfrufärd och deltog i dopet som ägde rum i den spektakulära omgivningen kring Chiriguano Bay – Brabant Island, Antarktis.

– Vi kunde inte tänka oss en bättre plats än Antarktis för att döpa ett så unikt fartyg som MS Roald Amundsen, säger Hurtigrutens vd, Daniel Skjeldam.

Expeditionskryssningsföretaget Hurtigruten har specialbyggt MS Roald Amundsen för att utforska några av världens mest spektakulära vatten. Det hybriddrivna fartyget hedrar sin legendariska namngivare med att ta gäster till destinationer som Antarktis, Alaska och Nordvästpassagen. Nu är hon också det första fartyget i historien som döpts i Antarktis.

– Det här är en väldigt speciell dag, för ett väldigt speciellt fartyg, för alla oss ombord på MS Roald Amundsen. Hon är det mest innovativa fartyg som har blivit sjösatt på decennier, och vi hoppas att hon kommer vara en inspiration för andra, säger kapten Kai Albrigtsen.

MS Roald Amundsen har utrustats med en mängd banbrytande grön teknik. Fartyget använder stora batteripaket för att stötta sina lågutsläppsmotorer vilket reducerar CO2-utsläppen med 20 procent jämfört med andra kryssningsfartyg av samma storlek.

Fartyget har fått sitt namn efter Roald Amundsen som ledde den förste expeditionen som tog sig igenom Nordvästpassagen, den första expeditionen till Sydpolen och den första expeditionen som bevisat sig nå Nordpolen. 

Fartyget är lyxigt och har ett fullt utrustat Science Center, observationsdäck, infinitypool, panoramabastu, hälsocenter, tre restauranger, barer och över hälften av alla hytter har en egen balkong. 

Efter 2019/2020-säsongen i Antarktis, kommer MS Roald Amundsen tillbringa sommaren 2020 i Alaska.

 

Publicerad: 2019-11-08