Indien: Indien – från norr till Söder
Indien

Indien – från norr till Söder

Vandra i Himalaya, åk på kamelsafari i Thar-öknen eller spendera några dagar på en husbåt i Keralas floddelta The Backwaters. Här tipsar vi om sju häftiga platser i Indien du inte bör missa. 

Text och foto: Sara Funseth

Jaisalmer och Thar desert
Sandstensstaden Jaisalmer, eller ”the golden city” i Thar-öknen i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien domineras av det stora sandstensfortet. Många åker hit för att åka ut på en kamelsafari i Thar-öknen. En fantastisk upplevelse där du tillsammans med en guide (och en egen kamel) ger dig ut på en eller två nätters äventyr genom öknen. Sover gör du på en madrass under en stjärnklar himmel. 

Hotell i Jaisalmer

Hampi
Hampis 500 ruiner finns med på Unesco:s världsarvlista. Hit åker du inte bara för att se templen, utan också för den avslappnade stämningen som är en skön kontrast till Indiens kaotiska städer. Hampi är även känt bland klättrare världen över för dess många klättermöjligheter bland alla stenbumlingar och bergsväggar.

Hotell i Hampi

Alleppey Backwaters – Kerala
Staden Alleppey i sig utmärker sig inte speciellt mycket. Men det här du utgår från när du ska ut med husbåt i det vackra floddeltat The Backwaters. Tyvärr har vattnet blivit förorenat på grund av alla båttrafik. Ett tips är därför att välja ett företag som har valt att satsa på ekobåtar, så att du kan njuta av naturen utan att den förstörs.

Hotell i Alleppey

Varanasi
Varanasi, Indiens heligaste stad, är inte lik någon annan plats i världen. Staden vibrerar av liv och död. Känslan här måste upplevas för att du helt ska förstå den. Indiens heligaste flod Ganges som flyter igenom Varanasi används av indierna till det mesta: tvätta kläder, tvätta sig själv, borsta tänder. Barnen använder Ganges som lekplats. Ganges är också en plats för sista vilan. Det heligaste sättet att avsluta sitt liv för en hindu är nämligen att bli kremerad och strödd i Ganges – något som sker helt öppet. Att se detta kan vara väldigt överväldigande för någon från väst. Synen på döden och hur man hanterar den är helt annorlunda i Indien från vad vi är vana. 

Hotell i Varanasi

Leh – Ladakh
Staden Leh är den största i bergsregionen Ladakh i den nordligaste delstaten Jammu och Kashmir. Staden är inte helt enkel att ta sig till. Alternativ ett är en 18 timmars slingrig väg i en minibuss genom bergen från Manali. Alternativ två inrikesflyg som går från vissa stora städer, bland annat Delhi. Trots den lite krångliga resvägen är det helt klart värt att åka hit. Leh skiljer sig från andra delar av landet.  De flesta som bor här är tibetaner och därmed buddhister istället för hinduer, de buddistiska klostren är många och den omkringliggande naturen är vacker och speciell. Var beredd på ett par dagar acklimatisering. Leh ligger nämligen 3500 meter över havsnivån.

Hotell i Leh

Manali och trek i Himalaya
Den avslappnade orten Manali ligger på 2100 meters höjd och bjuder på vackra gröna landskap som ramas in av Himalayas bergstoppar. Många åker hit för att vandra. Arrangörerna är många, liksom finns en uppsjö av olika vandringsleder, allt från en enkel dagsutflykt till en fullständig bergsexpedition. 

Hotell i Manali

Pondicherry och Auroville
När du kommer till den före detta franska kolonin Pondicherry i östra Indien tror du nästan att du är i en fransk liten by snarare än en indisk stad. Färgglada husfasader och små franska caféer pryder gatorna.

Lite utanför Pondicherry ligger Auroville, som är en experimentell liten stad som vill förena människor från hela världen. I dagsläget bor över 2000 personer här från 53 olika länder. Kön eller nationalitet avgör inte om du får bo här utan att du vill bli en del av den spirituella gemenskapen. Samhället är pengafritt och bygger på volontärarbete.  Besökare som bara vill stanna i någon vecka är mer än välkomna att göra det. Enda kravet är att du måste volontärarbeta, exempelvis med jordbruk. 

Hotell i Pondicherry

Hotell i Auroville

Publicerad: 2017-05-22