Neapel är en oslipad diamant. Stor, rörig, ganska ruffig och med bitvis vansinnig trafik.
Men också vacker, spännande och full av otroliga kulinariska upplevelser. RES listar var vi i sommar helst äter, dricker och sover i Kampaniens huvudstad.
Foto: L'Antica Pizzeria da Michele.
Bäst pizza: L'Antica Pizzeria da Michele
Det här är knappast en hemlighet eller ens en överraskning. Pizzeria da Michele anno 1870 kallas ”Il tempio della pizza”, pizzans tempel, och efter att ha agerat kuliss i Hollywoodfilmatiseringen av Eat, Pray, Love har den blivit världsberömd.
Att vi listar L'Antica Pizzeria da Michele beror helt enkelt på att det är den bästa pizzan vi (än så länge) provat i Neapel. Menyn har fyra varianter – marinara, margherita, cosacca och marita – och ölen kostar två och femtio euro; pizzan i sig tar två minuter att baka.
Var inte rädd för originalet marinara utan ost! Med så utmärkta ingredienser uppnås perfekt balans av söta tomater, vitlök, färsk basilika, oregano, extra jungfruolja, tunn botten och fint fluffiga kanter. Himmelskt! Kommer du tidigt slipper du kanske köa speciellt länge också…
Via Cesare Sersale 1
www.damichele.net
Foto: Pizzeria Gino Sorbillo Facebook.
Bubblare: Pizzeria Gino Sorbillo
Inte alla är lika imponerade av L'Antica Pizzeria da Michele som vi. Många lokalbor till exempel. De nämner desto oftare Pizzeria Gino Sorbillo.
Som också är alldeles utmärkt och vars namne grundare är så flerfaldigt prisbelönt att han brukar kalla världens mest berömde pizzabagare.
Filialen på Via dei Tribunali är dock hans hem och margherita som bakas här alldeles makalös.
Via dei Tribunali 32
www.sorbillo.it
Foto: Casa Infante Facebook.
Bäst gelato: Casa Infante
Casa Infante är en pasticceria med si så där hundraåriga rötter. Deras traditionella gelato är med andra ord hantverksmässigt förträfflig, gjord med högkvalitativa ingredienserna á la citroner från Sorrento, fikon från Cilento, körsbär från Fabbri och aprikoser odlade på Vesuvius sluttningar.
Vilka för övrigt går att ha i blickfånget på andra sidan vattnet efter att du beställt din gelato om du går till filialen i Mergellina. Givetvis ska du äta den i hembakad strut och givetvis minst i form av två olika smaker.
Via Francesco Caracciolo 1
www.casainfante.it
Foto: Mozzelato Facebook.
Bubblare: Mozzelato
Eftersom kombinationen mozzarella och gelato helt enkelt inte får missas!
Via San Biagio Dei Librai 69
www.facebook.com/mozzelatona
Foto: Puteca Wine Bar Facebook.
Bäst vinbar: Puteca Wine Bar
Att bara driva omkring och slå sig ner för ett glas vin precis där andan faller på hör till charmen med Neapel. Önskas dock ett mål i sikte har Puteca i Chiaia sittplatser i en trappa som är härliga på dagtid, som hämtade ur en film när skymningen fallit.
Passa på att be den vänliga personalen om deras favoriter, menyn är full av naturvin och deras kunskap stor.
Gradoni di Chiaia 70
www.facebook.com/putecawinebar
Foto: Santa Fede Liberata Facebook.
Bubblare: Centro Sociale Santa Fede Liberata
Vi älskar när lokalbor gör sitt bästa för att hålla lokala traditioner vid liv. Som i det här gamla 1500-talsklostret som återuppstått som ett inkluderande ”centro sociale” för mängder av olika aktiviteter.
Bland dem givetvis möjligheten att dricka (och äta) gott.
Via S. Giovanni Maggiore Pignatelli 2
www.facebook.com/santafedeliberataufficiale
Foto: Eurostars Hotel.
Bäst hotell: Hotel Excelsior
Excelsior med 130 rum är ett av Neapels äldsta lyxhotell. Berömt i egen sak sedan 1908. Men för många också bekant som ”det där hotellet i Sopranos” efter att fjärde avsnitten i HBO-seriens andra säsong utspelade sig här.
Excelsior har renoverats, men osar fortfarande av gammaldags glamour i form av gott om marmor, takkronor, antikivteter och praktfulla textilier. Servicen är därefter, minutiös och uppmärksam.
Läget mitt emot Castel dell’Ovo, med kustpromenadens stora utbud, är svårslaget. Missa dock inte hotellkrogen Terrazza.
Via Partenope, Via Francesco Caracciolo 48
www.eurostarshotels.it
Foto: Best Western Hotels.
Bubblare: Hotel Paradiso
En bit utanför de mest centrala stadsdelarna hittas det här höglänta mellanklasshotellet med små, men fräscha rum och helt sagolik utsikt över staden, Neapelbukten och Vesuvius.
Frukost äts med fördel på utomhusterrassen och om kvällarna är det lätt att ta linbanan ner till småbåtshamnen och strosa till höger; här ligger haken på rad (tips: pizza bufalina på N’ata Cosa).
Via Catullo 11
www.hotelparadisonapoli.it