Ligurien, Italien: Smakfullt och frodigt på Italiens riviera
Reportage

Smakfullt och frodigt på Italiens riviera

Hotell på Italienska Rivieran

Många är de svenskar som när en dröm om en tillvaro i Italien. Författaren Paula Modig gjorde slag i saken och köpte ett litet hus med en köksträdgård i Ligurien. Här är berättar hon om sin favoritregion, Italiens riviera.

Kyrkklockorna väcker mig med sina små melodier. Jag slår upp fönsterluckorna och möts av Liguriens magiska ljus. Blicken vilar en stund på det frodiga landskapet framför mig, den plats som har blivit mitt andra hem.

Det var en språkresa till Florens för tjugo år sedan som gav mersmak av Italien. Människorna, maten, kulturen – allt ville jag ha mer av. Jag har sedan den sommaren återvänt så ofta jag har kunnat och rest runt, besökt de klassiska städerna såväl som små byar och trivsamma badorter. Under dessa resor har drömmen om ett eget boende i Italien vuxit fram. Av de platser som jag har besökt, från bergen och sjöarna i norr till Sicilien i söder, så är det ändå något alldeles särskilt med Ligurien. Här möter det lugna livet på landet det mer intensiva i kuststäderna. Landskapet är dramatiskt och vackert. Det unika mikroklimatet med milda vintrar och behagliga somrar är idealiskt för odling av frukt, grönsaker och blommor. Inte konstigt att växthusen sprider ut sig bland kullarna och att det produceras riktigt bra olivolja och goda viner här. Här möter oss en trädgård med citrusträd och doftande örter. När vi fortsätter högre upp bakom huset och finner en hel liten olivlund är beslutet fattat. Här vill vi stanna. Detta blev början till nya spännande möten med den generösa lokalbefolkningen och kunskap kring ligurisk mat och trädgård. Med vår italienska köksträdgård kom också ett nytt sätt att förhålla oss till mat, att i allt större utsträckning låta säsongens frukt och grönt styra middagsvalet, som man gjort här i alla tider.

citroner,

Ligurien, ett av Italiens minsta landskap, erbjuder stor variation. Inget annat har hav och berg så nära varandra. Vare sig det är palmkantade strandpromenader som lockar eller orörd, stilla bergsnatur så finns allt inom räckhåll. Pastellfärgade hus, stränder, medeltida byar, spännande trädgårdar, vandringsleder, cykling, segling och ljuvlig mat är en del av det som lockar till Ligurien. Regionen sträcker sig i en vid båge, från franska gränsen i väst till Toscana i öst, och gränsar i norr till Piemonte och Emilia-Romagna. Genom hela regionen finns en mycket vacker kustväg. Kusten erbjuder flera fina sandstränder, såväl som stenstränder. Särskilt kuststräckan väster om La Spezia är fylld av stränder, vissa som bara nås med båt. Växthus med blomsterodlingar dominerar den frodiga kuststräckan mellan Ventimiglia och Imperia. Här finns också flera populära badorter som Diano Marina, Alassio och Finale Ligure.

På senare år har även inlandet börjat locka allt fler besökare eftersom det erbjuder oförstörd natur, naturliga laguner och lugna bergsbyar. De gamla, romerska handelsvägarna korsar hela området, och vandring längs dessa är ett populärt sätt att upptäcka inlandet på. Med doft av vilda örter och med lugnet som erbjuds är inlandet centralt för den liguriska själen. En biltur i Liguriens inland är en fröjd. Vägarna kantas av olivodlingar och vinrankor. Här väntar medeltida byar med traktens vin- och olivproducenter och rustika restauranger där familjehedern sätts som garant för den goda maten. Det liguriska köket har utsökta specialiteter och bjuder bland annat på örtdoftande grönsaks- och pastarätter, färska skaldjur samt mustiga grytor.


Längs kustvägen 

Botaniska trädgårdar
Den liguriska kustvägen erbjuder mycket utöver sol och bad. En tur längs kusten kan med fördel börja i den storslagna Hanbury Botaniska trädgård, nära franska gränsen. Medelhavsväxter samsas med mer exotiska från världens alla hörn längs en drygt fyra kilometer lång promenadväg. På våren är trädgården absolut förtrollande med sitt färgskimmer av träd och växter i full blom.

Små städer och byar
Längs kustvägen österut följer många, trevliga städer. Palmernas stad, Bordighera, erbjuder strandliv, kaféer, shopping, det eleganta konstmuseet Palazzo Margherita och utanför staden, den unika kaktusparken Pallanca. Nästa stad utmed kustvägen är San Remo, med flera sekelskiftsvillor och parker värda ett besök, som Villa Ormond och Alfred Nobels sista hem Villa Nobel. För den som inte har tid att lämna kusten för att besöka inlandets små byar kan lyckligtvis ändå prova deras specialiteter på den stora matmarknaden. Här finns också den välsorterade vinbutiken Il Forletto i San Remo.Familjär middag
Nästa obligatoriska stopp är den lilla byn Cervo. En charmig by med små gränder, en ovanligt vacker kyrka och havet rakt nedanför. På restaurang San Giorgio äter du en minnesvärd, ligurisk måltid. Restaurangen drivs av mor och son numera, men det var mormor som en gång startade den. En lyckad kombination av lokala rätter och inspiration från det franska köket har belönat dem med en stjärna i guide Michelin.

Storstadskontraster
Provinshuvudstaden Genua är en högst levande hamnstad med historia och nutid ständigt närvarande. Ståtliga palats, konstskatter, Europas största medeltida stadsdel samsas med moderna affärsgator och intensivt hamnarbete. Många liguriska rätter kommer ursprungligen från Genua och de flesta restauranger serverar just lokala specialiteter. En smakupplevelse är att äta på Lupo Antica Trattoria. Där är familjärt och hemtrevligt. På menyn finns färsk fisk, skaldjur och traditionella pastarätter. För trädgårdsentusiasten är det värt att åka lite utanför staden. Väster om Genua finns den botaniska parken Villa Durazzo- Pallavicini och öster Parchi di Nervi. Gammal lyx i Portofino
Bortom Genua kommer kustens mest uppmärksammade by, Portofino, som ligger i en naturskön vik. Kring dess hamn ligger de idylliska, pastellfärgade husen tätt. Kusten runt omkring har blivit seglarnas eget paradis. I den östligaste delen av Ligurien är landskapet dramatiskt med klippor som stupar ner i havet. Här ligger det populära området Cinque Terre, bestående av fem små byar, klättrandes på de branta klipporna. Området är ett naturreservat med unik natur och bra vandringsleder. Italienarna står själva för det stora antalet turister som varje år besöker den italienska rivieran. Men även många engelsmän, tyskar, skandinaver och amerikaner har hittat hit. Kustens städer och byar är genuina och levande, med historia och tradition som starkt speglar livet i dag.

Fakta

Så tar du dig hit: Närmaste direktflyg går till Nice i Frankrike och till Pisa i Toscana. Att bila från Sverige kräver ca två övernattningar.

Bästa tiden: Vandring och en mer genuin upplevelse av städer och byar görs med fördel i april–juni samt september–oktober. Sol, bad och segling passar bäst i juni, juli och början av september.

Publicerad: 2014-11-21