Tokyo, Japan: Sju heta tips till Tokyo
På Coffee Cone i Tokyo serveras latten i en chokladdoppad glasstrut.

Sju heta tips till Tokyo

Said Karlsson är fotograf och skribent och hopplöst förälskad i Japan, där han bott sedan 2008. Här ger han sina sju bästa tips till staden just nu. Bland annat tipsar han om ett kafé där kaffet serveras i chokladdoppade glasstrutar. Hur bra? 

Boende 

BnA Hotel
– Kul konsthotell
Charmigt konsthotell i Koenji vars interiör är täckt med verk av lokala konstnärer. Lyckas du inte boka något av deras två rum rekommenderar vi att du ändå tar dig hit och provar det goda kaffet som serveras i den lika smakfulla som minimala lobbyn på bottenplan. I källaren hittar du ett litet galleri och eventutrymme. Se hemsidan för schema. 
2-4-7 Koenjikita, Suginami-ku
Lediga rum & priser

Se fler hotell i Tokyo

Mat & Dryck 

Cocktail Shobo
– Drinkar i klassisk miljö
Antikvariat och bar är kanske inte den vanligaste av kombinationer, men efter ett besök på Cocktail Shobo är det svårt att inte fråga sig själv varför. Här dricker du utmärkta drinkar till humana priser i ett traditionellt japanskt gammalt trähus. 
3-8-13 Koenjikita, Suginami-ku

Tensuke
– Tokyos bästa tempura?
Det är aldrig långt till en restaurang som serverar tempura i centrala Tokyo. Vill du ha den absolut bästa varianten av denna magnifika rätt rekommenderas ett besök på Tensuke och ett smakprov av deras paradrätt, tamago tempura – friterat, löskokt ägg som serveras med en skål ris och misosoppa. Räkna med att behöva köa ett tag om du kommer hit under lunchtid.
3-22-7 Koenjikita, Suginami-ku

Coffee Cone
– Svårdrucket kaffe
Nyöppnat kafé som sticker ut eftersom de serverar sin espresso, cappuccino och matcha-latte i chokladdoppade glasstrutar. Trots att detta innebär att risken att du spiller ut dit kaffe är många gånger högre än på traditionella kaféer, så har konceptet snabbt blivit en hit. 
3-20-15 Koenjiminami, Suginami-ku

Mutekiya
– Toppenramen
I stadsdelen Ikebukuro i norra Tokyo hittar du en av stadens kanske allra bästa ramen. Räkna med att kön ringlar lång utanför, oavsett vilken tid på dygnet du väljer att titta förbi, men för det mesta går det relativt snabbt och smärtfritt att bli tilldelad en sittplats. Högklassiga råvaror, perfekt tillagade gör att deras goda rykte känns välförtjänt. Känner du dig djärv rekommenderar vi att du prövar deras kanimiso-ramen, vars soppa bland annat består av krabbinälvor.
1-17-1 Minamiikebukuro, Toshima-ku
mutekiya.com

Se & Göra

Ameshin
– Konst möter godis
Butik som aspirerar på att göra japans vackraste amezaiku, en traditionell sorts godis med anor från 1600-talet, oftast föreställande djur som guldfiskar, grodor eller kaniner. I deras butik i Oshiage, vid foten av Tokyo Sky Tree, kan du botanisera bland en uppsjö olika varianter, och se hur dessa ätbara konstverk skapas för hand av deras skickliga personal. Skulle du bli riktigt inspirerad kan du boka in en egen 90-minuters workshop där du får chans att prova på att skapa din egen amezaiku. 
1-1-2 Oshiage, Sumida-ku
ame-shin.com

Shopping

Marugoto Nippon
– Lokala specialiteter
Nyöppnat shoppingkomplex tillägnat de många olika regionerna i Japan, och deras lokala produkter, oavsett om det handlar om mat och dryck eller traditionell konst och hantverk. Här finns även en matlagningsskola som lär ut hur du kan tillreda många specialiteter från den japanska landsbygden. På bottenvåningen hittar du ett snabbköp med kanske Tokyos bästa sortiment av lokalproducerad sake. Matlagningsskolan måste bokas i förväg.
2-6-7 Asakusa, Taito-ku
marugotonippon.com

Publicerad: 2017-06-15