Det kan kännas övermäktigt att närma sig en av världens största storstäder. Men det går! Tokyo har en ocean av hotell, krogar och kreativa påhitt, och RES tipsar om tio saker du inte får missa.
Foto: K5.
1. Checka in på K5
K5 öppnade våren 2020 och var då Tokyos största snackis i hotellkretsar. Hotellet, som ligger i en gammal bankbyggnad från 1920-talet, är designat och inrett av svenska arkitektkontoret Cleasson Koivisto Rune och den 20 rummen är ovanligt rymliga för att ligga i Tokyo där varje kvadratmeter är dyrbar. Här korsas skandinaviskt rena linjer med den japanska enkelheten, där det ändå finns utrymme för såväl lekfullhet som exklusivitet i uttrycket. Förutom hotellverksamhet eftersträvar man att bli en kreativ mötesplats för frisinnade individer. Möten lär äga rum i den allmänna rummen – biblioteket, baren, restaurangen, växthuset… och ja, det finns svenskt kaffe på hotellet.
3-5 Nihonbashikabutocho, Chuo City
www.k5-tokyo.com
Foto: Bookends Coffee Service.
2. Ät frukost på Bookends Coffee Service
Mysigt, pyttelitet kafé i hipsterkvarteren Shimokitazawa. Här serveras kaffe, smörgåsar och hembakat med perfekt utsikt över vintagemarknaden i ”Shimo cage”.
2 Chome-11−17 Kitazawa, Setagaya City
www.blog.livedoor.jp/vw1975
Foto: @tokyotecture.
3. Gå en rundvandring med Tokyotecture
Amerikanen Mike leder guidade turer genom de mest spännande kvarteren i Omotesando och Harajuko. Turen ger en bra inblick i de arkitekturidéer som har format Tokyo som stad. Rekommenderas varmt.
www.tokyotecture.com
Foto: Anda Gyōza.
4. Ät lunch på Anda Gyōza
Restaurang med en unik och hälsosam twist på gyoza, japanska dumplings, som har Bib Gourmand-utmärkelse i Michelinguiden. Det med god anledning. Delikat, nyttigt och prisvärt: cirka 1 000 yen (76 kr) för en måltid bestående av sex stycken dumplings, soppa och en skål ris toppad med marinerat fläskkött.
3-21-2 Nishihara, Shibuya City
www.andagyoza.shop-pro.jp
Foto: Japan Travel.
5. Drick te på Kosoan
Traditionellt japanskt tehus med antika möbler och vacker trädgårdsutsikt. Här kan du njuta av högklassigt matchate.
1 Chome-24-23 Jiyugaoka, Meguro City
www.kosoan.co.jp
Foto: Yurika Kono.
6. Bada på Koganeyu
Sentō, allmänna badhus, är i Japan ungefär vad puben är i Storbritannien: en viktig kulturell och social hörnsten. Många badhus har på senare år tvingats stänga, bland annat på grund av pandemin. Koganeyu tillhör dem som hittat på en överlevnadsstrategi som stavas förnyelse. Med hjälp av skickliga arkitekter har man bevarat allt det traditionella samtidigt som man också renoverat det gamla badhuset till en häftig mötesplats med väggmålningar, bar och dj-bås.
4-chōme-14-6 Taihei, Sumida City
www.koganeyu.com
Foto: JR-East Design Corporation.
7. Shoppa på Maach Ecute
En före detta tågstation, över hundra år gammal, som renoverats och nu huserar en handfull designbutiker, kaféer och restauranger. Lika mycket värd ett besök för shoppingutbudet som för att i närmare detalj studera arkitekturen. Förvånansvärt nog också en av få platser i Tokyo där det är möjligt att äta och dricka gott på en uteservering vid sidan av en kanal, något som i synnerhet rekommenderas under för- och sensommarkvällar, innan sommarhettan blir allt för påträngande.
1 Chome-25-4 Kanda Sudacho, Chiyoda City
www.ecute.jp/maach
Foto: Time Out Tokyo.
8. Ta en fördrink på Cocktail Shobo
Antikvariat och bar är kanske inte den vanligaste av kombinationer, men efter ett besök på Cocktail Shobo är det svårt att inte fråga sig själv varför. Här dricker du utmärkta drinkar till humana priser i ett traditionellt japanskt gammalt trähus.
3-8-13 Koenji-Kita, Suginami
www.koenji-cocktail.info
Foto: Jirayu Koontholjinda.
9. Ät middag på Kinsai
Kritikerrosad izakaya, det vill säga liten gastropub, med modena japanska rätter på menyn. Tips: be kocken laga “omakase” (en överraskningsmeny).
2 Chome-12−2Kinshi, Sumida City
www.kinsai-kinsicho.gorp.jp
Foto: Swrl.
10. Ta en sängfösare på Swrl
Tokyos cocktailscen fick ett uppsving förra året då den berömda bartendern Shingo Gokans öppnade sin nya satsning - Swrl. Konceptet: vin som cocktails. Lokalen är cool, avslappnad och påminner om Brooklyn. Dryckerna är överraskande hopkok med inspiration från populära semestermål som Koh Samui, London och Aten. Varje drink representerar ett vin – vare sig det är sauvignon blanc eller zinfandel – och intressant nog snurras blandningarna snarare än skakas. För att bevara varje enskild komponents delikata smakprofil.
1-chōme-7-9 Jinnan, Shibuya City
www.facebook.com/swrl.shibuya