Kina: Flera glasbroar i Kina stänger efter dödsolyckor
Istock/Getty Images
Nyhet

Flera glasbroar i Kina stänger efter dödsolyckor

Under de senaste åren har glasbroar över svindlande höjder blivit omåttligt populära i Kina. På kort tid har över 2000 broar byggts – men efter flera dödsolyckor stängs nu de flesta av dessa broar, rapporterar China News Service.

Text: Elin Fellman 

I dag har Kina 2 300 broar med genomskinliga glasbottnar samt många promenadstråk och rutschbanor gjorda av glas. Kina saknar byggnormer och enhetliga regler kring säkerhet och skötsel för glasbroar och mycket tyder på att säkerhetsaspekterna varit bristfälliga under flera av byggena. 

2016 skadades en turist av fallande stenar när han gick på glasgångvägen i Zhangjiajie i Hunan-provinsen. Under 2017 dog en person i en olycka på glasgångvägen i området Mulan Shengtian i Hubei-provinsen. I Foziling-området i Pingnan County dödades en turist och sex skadades i en glasbro-relaterad olycka så sent som i juni. 

Det saknas byggnormer för glasbroar i Kina.

Hebei-provinsen var bland de första som ställde krav på byggmaterial, underhåll och antal besökare. Där har under de senaste 18 månaderna 32 glasbroar och gångvägar stängt av. I Hebei finns bland annat världens längsta hängbro i glas på 488 meter.

Myndigheterna i provinsen Guangdong i södra Kina har beslutat om ombyggnationer vid sex glaskonstruktioner av samma slag. 

– Glasbroar var inledningsvis en innovation för att locka turister men har numera tappat mycket av sin dragningskraft efter att det byggts allt för många av dem, säger Long Tao, som arbetar för ett investeringsföretag i turistbranschen, till China News Service.

Broar och gångvägar av glas är populärt i Kina.

China News Service

Allt om Resor 

Aftonbladet.se/resa

Publicerad: 2019-11-11