Malaysia: Annorlunda matupplevelser

Annorlunda matupplevelser

Friterat ankhuvud någon? Annorlunda matupplevelser från hemma är en del av resan. Här berättar vår webbredaktör Linda om några av de märkligaste måltiderna hon har ätit utomlands.

Ankhuvud
Taiwan är landet för de som gillar att prova på märklig mat och alltid är hungriga. Det är till nattmarknaderna man ska för att verkligen ta del av Taiwans mångsidiga kök med influenser från framförallt Kina och Japan. Grillad anka var min taiwanesiska vän Brads favorit och han fick mig att smaka på den speciella "delikatessen" under ett besök i Taipei. "Perfekt snacks" tyckte han eftersom det är rätt knaprigt. Som svensk är det dock rätt svårt att ignorera känslan av att två ihopskrumpna ögon tycks kolla på en.

Friterad syrsa
På en buss mellan Phnom Phen i Kambodja och Vientienne i Laos vaknade jag upp av att en man som satt bredvid mig sträckte fram en påse med något oklart i. Han frågade om jag ville smaka. "Absolut", svarade jag (utan att riktigt veta vad jag tackade ja till) och sträckte fram handen. Knaprigt men bittert konstaterade jag medan mina amerikanska vänner fnissande satt bredvid.

Stinkande tofusoppa
Ytterligare något som min vän Brad fick mig att prova på i ett av världens mest spännande matdestinationer - Taiwan. Stinkande tofusoppa smakar inte så vidrigt som det låter (eller luktar). Men gott? Nej, gott är det inte.

Durianglass
Durianfrukten känner många till. Vissa älskar den - andra hatar den. Under duriansäsongen i Malaysia är det helt omöjligt ibland att åka in i vissa städer om man har svårt för lukten. Den skarpa doften (stanken?) omringar dig - bokstavligt talat (inte ens i taxin slipper du undan). Att de smaksätter allt från godis till glass med den i mitt tycke fruktansvärda smaken visste jag inte när jag som 20-åring bestämde mig för att en glass skulle sitta fint. En tugga in insåg jag mitt misstag.

Mote con huesillo 
Chiles svalkande sommardryck: persikojuice med matvete som jag bokstavligt talat drack (åt?) varje dag när jag bodde där under en tremånadersperiod för några år sedan. Känns nyttig men varning: det är mängder med socker i den. Den läskar bra vilket är anledningen till att man främst hittar den under sommarmånaderna då den säljs överallt.

Glass med fisksmak
På en resa med Hurtigruten fick jag smaka på deras konstigaste version av norsk matinnovation - glass med fisksmak. Sött och salt på samma gång. Gott? Nej, inte alls.

 

Publicerad: 2016-06-17