Martin Stenmarcks bästa resetips
Foto: John Arthur
Bäst i världen

Martin Stenmarcks bästa resetips

Martin Stenmarck är för de flesta ett välbekant ansikte – som sångare och musikalartist har han underhållit oss sedan 1990-talet. Han är även en flitig resenär och har dessutom en fäbless för avancerade cykelfärder i höga berg – ett intresse som bland annat tagit honom till Nepal. Här är Martin Stenmarcks bästa…

 

…Stad?
– Kathmandu i Nepal. Jag tillbringade två veckor där när jag skulle köra en mountainbiketävling där för några år sedan. Det var som att komma rakt in i en Tintinserie. Alla sinnen fylldes på. Detta var innan jordbävningen.

…Strand?
– Sairee Beach på Koh Tao i Thailand. Det är världens bästa strand om man har barn och vill stanna länge. Norra delen är lite lugnare och skönt tråkig. Södra delen har lite mer liv och rörelse.

…Kafé? 
– Primafila på Upplandsgatan 17 i Stockholm. Här finns stadens godaste kaffe och en familjär och välkomnande stämning.

…Hotell?
– Pulitzer i Amsterdam. Otrolig frukost och rummen är gemytligt charmiga. Det ligger mitt i smeten och är nära till allt. Hotellet doftar gott också.

…Restaurang?
– Jag tycker fortfarande att Paul Svenssons restaurang på Fotografiska är i världsklass. Miljö, mat och atmosfär i en perfekt blandning.

…Nattklubb?
– Supperclub i Amsterdam eller The Box i New York. Båda spelar och leker med alla sinnen. Speciellt The Box var en fascinerande kväll – man vet aldrig vad som ska hända härnäst.


…Park?
– Vet inte om jag kan kalla det park men att ta sig en löptur runt och upp på Akropolisklippan i Aten är mäktigt. Man känner historien i varje steg. Jag såg en soluppgång där för något år sedan, det var oerhört fint.

…Butik?
– Jag älskar saluhallar! Jag försöker alltid gena igenom dem om jag är ute och går. Det spelar ingen roll i vilken världsdel eller i vilket land jag befinner mig. Dofterna, färgerna och pulsen är alltid där.

…Flygbolag?
– Jag tycker att de flesta är helt okej ­– jag är en lätt resenär som somnar ganska snabbt. Men Thai och Qatar är ju bra. Och så klart Bra och Sas som jag flyger mycket med. Det mest suspekta bolaget som jag har flugit med var nog Buddha Airways i Nepal. När vi skulle landa på Tenzing–Hillary Airport så skickade jag en tanke till mina nära och kära.

…Pryl på resan?
– Brusreducerande hörlurar som dämpar kabinljudet är nästan ett måste. På mina resor som är lite mer äventyrliga har jag nästan alltid med mig en liten resegitarr. Många gånger har saker och ting löst sig om man spelar en snutt. De flesta lyser upp och glömmer att det var ett problem att få ta med sig en cykel eller annan konstig utrustning. Men att spela på torget i Lhasa var inte så bra. Då drog beväpnade vakter iväg med min kompis och då blev jag rädd på riktigt.

Aktuell med: Melodifestivalen 2019.

Publicerad: 2018-11-30