Amsterdam, Nederländerna: Miniguide: Amsterdam
Getty Images
Tips

Miniguide: Amsterdam

Nina Olsson är AD:n, formgivaren och fotografen som lämnade Stockholm för Amsterdam för att bosätta sig vid stadens kust. Här är hennes bästa tips i den holländska huvudstaden. 

Text: Nina Olsson 

Lediga rum & priser i Amsterdam

ÄTA och DRICKA 

Kvartersrestaurang med kanalutsikt 

De Belhamel  

De Belhamel är den perfekta restaurangen för en intim eller romantisk middag med utsikt över kanal och broar. Maten är franskitaliensk med flamländska och holländska inslag. Här finns också en bar med tjusig art nouveau-inredning. De Belhamel ligger på gränsen till stadsdelen Jordaan, fem minuters promenad från centralstationen. 

Brouwersgracht 60 

belhamel.nl 

Salladsbar med hållbart koncept 

SLA Amstelweenseweg 

Salladskedjan SLA har växt med flera nya ställen i Amsterdam de senaste åren. Nyast och bäst är den vid Vondelpark på Amstelveenseweg. Här väntar många sittplatser utomhus och bra spanläge mot parken. På den hälsosamma menyn finns sallader, smoothies, veganska kakor med mera. SLA har ett ekologiskt nollsvinnskoncept, vilket gör att man kan äta både gott och med gott samvete. Dessutom är det veganvänligt. 

Amstelveenseweg 124 

ilovesla.com 

The Burrito Maker 

Här serveras kanske Amsterdams bästa burritos. Stället är litet och rymmer bara ett fåtal sittplatser, så bästa tipset är att ta med din rulle till en park i närheten. Men glöm inte att toppa med The Burrito Makers brännande goda hot sauce.  

Haarlemmerplein 29 

Libanesiskt gatuhak 

The Sajeria 

I de mysiga kvarteren De Negen Straatjes (nio shoppinggator i centrala Amsterdam) gömmer sig det här pyttelilla libanesiska kaféet. Specialiteten är manoush – nybakade, platta bröd toppade med exempelvis zaatar (en kryddblandning med sesam, sumak och oregano), halloumi, labneh och hummus. Kombinera med ett glas kall hibiskuslemonad, eller en skål värmande linssoppa om det är ruggigare väder. Det finns några få sittplatser på ovanvåningen och vid baren framför köket. 

Wijde Heisteeg 1 

thesajeria.com 

ATT GÖRA 

Parkliv med konst och kultur 

Westergas/Westerpark 

Västra Amsterdam har bubblat under flera år och är nu en av Amsterdams populäraste mötesplatser. Westerpark är parken som de flesta Amsterdambor föredrar framför den praktfulla men mer turisttäta Vondelpark. I området runt Westergasfabriek i anslutning till parken finns ett fantastiskt utbud av restauranger, hotell och kaféer, vilket gör det till en perfekt plats för lata sommardagar. Här finns även en butik för chokladtillverkaren Tony’s och diverse konst-, teater- och designateljéer. Ofta arrangeras marknader och festivaler i området, se hemsidan för aktuellt program.  

Pazzanistraat 33 

westergasfabriek.nl  

Nederländernas riviera 

Bergen aan Zee  

Den långa sandstranden mellan Bergen aan Zee, Schoorl aan Zee och Camperduin är Nederländernas egen lilla riviera. Varma sommardagar är den minst lika intagande som stränderna vid Medelhavet. Bukten vid Camperduin är magnifik och i Bergen aan Zee hittar du de bästa strandpaviljongerna. Planera gärna in en fika eller middag på Strandpaviljoen Noord, en restaurang med underbar utsikt mot vattnet. 

Bergen and Zee ligger cirka 45 minuters bilresa norr om Amsterdam. Det går också att ta tåg till Alkmaar och därifrån buss till stranden, en resa på cirka 2 timmar. 

C.F. Zeiler Boulevard 3, Bergen aan Zee 

bergenaanzee.com 

paviljoennoord.com 

Vinfestival i skogen 

Bacchus 

Den 7-10 och 14-16 juni kan du kombinera en vinprovning med en tur i skogen i Amsterdamse Bos, ett skogsområde i utkanten av Amsterdam. Under vinfestivalen Bacchus finns möjlighet att prova över 300 viner och testa street food från olika food trucks. Dessutom gästas festivalen av en rad olika DJ:s. Boka biljetter i förväg på hemsidan. 

Het Amsterdamse bos 

bacchuswijnfestival.nl 

HOTELL 

Nyöppnat hotell med hållbarhetsfokus 

The Conscious Hotel Westerpark 

Lediga rum & priser

Det här snygga, hippa och inspirerande hotellet har nyligen öppnat i Westergasområdet. Det har ett klimatsmart koncept och är det första i Holland som drivs av el från vindkraftverk. Hotellets restaurang och kafé har stora uteserveringar som har blivit populära bland Amsterdamborna. I kaféets butik finns miljövänliga presenter och böcker från filosofiskolan School of Life. Ett dubbelrum kostar från cirka 1200 kronor per natt. 

Haarlemmerweg 10 

conscioushotels.com/hotels/westerpark 

SHOPPING 

Personliga smycken 

Vent du noord 

Amsterdam har många små och personliga modebutiker. En av dem är Vent du Noord, som lockar med ett fint urval kläder, sjalar, solglasögon och hattar. Här finns också flera handgjorda smyckeskollektioner till bra pris, så väl värt ett besök om du gillar personliga smycken. 

Staalstraat 16 
ventdunord.nl 

Vintage- och jeansgömma 

Zipper 

I Amsterdam finns många fina vintagebutiker att välja mellan. Vintagekedjan Zipper har flera butiker runtom i staden och butiken på Huidenstraat i De Negen Straatjes är känd för sitt stora sortiment av jeans och solglasögon. Ett måste för modeintresserade. 

Huidenstraat 7 
zippervintageclothing.com 

Publicerad: 2019-08-13