Norge: Designhotell – en boom i Bergen
Zander K.
Hotell

Designhotell – en boom i Bergen

Designintresserade hotellnördar – rikta siktet västerut! Norges näst största stad Bergen har nämligen blivit ett riktigt designhotellmecka, och det tack vare en Bergen-familj och en svensk designduo. 

”De bergenske” kallar sig den familjeägda hotellgruppen som står bakom fem uppmärksammande hotell i Bergen. Samtliga ligger centralt beläget i staden och familjen Smøråsser sig inte som några traditionella hotellägare, utan som en grupp lokalpatrioter som brinner för att besökare inte bara ska hitta till hotellen, utan även upptäcka Bergen som stad. Gruppens första hotell, Augustin, öppnade för över 100 år sedan och planen för framtiden ter sig ungefär lika lång – man snackar hellre långsiktighet än profit. Man är mån om att skilja sig från stora hotellkedjor som bygger snarlika hotell i många städer och länder – De bergenskes hotell skiljer sig alla från varandra och från övriga hotell i Bergen. Hotellen har designats av svenska Claesson Koivisto Rune. 

Grand Hotel Terminus

Bergens ståtliga klassiker

Bergens Grand Old Lady uppstod ur askan av den stora brand som härjade Bergen 1916 och som ödelade stora delar av staden. Det skulle ta tolv år efter branden innan Grand Hotel Terminus öppnade, men när hon slog ut portarna gick det ingen förbi – hennes läge mittemot Bergens tågstation gör att hon är bland det första man ser när man anländer staden med tåg. Här finns 131 rum i en stillsamt skandinavisk stil, vars design är tydligt utan att bli högljudd. 

Lediga rum & priser

grandterminus.no

 

Zander K

Trendigast i byn

Sedan öppnadet i mars 2017 har Zander K etablerat sig som det hippaste hotellet i Bergen – en status som förstärkts genom sin nominering i Wallpaper som ett av världens mest urbana hotell. Gästerna möts av nordisk design och lokala produkter, och den livliga lobbyn är en populär mötesplats för både lokalbefolkningen och besökare. Här tar man gärna en drink och frotterar sig med vänner och nya bekantskaper. Hotellet ligger ett stenkast från järnvägsstationen i Bergen. 

Lediga rum & priser

zanderk.no

 

Bergen Börs Hotel

Bergens finest

Bergen Börs har förmodligen stadens mest eleganta rum och sviter, och passar den som vill ha den dyraste kuddarna, den tjockaste frottén och de finaste vinerna under sin vistelse. Hotellet ligger i närheten av Bergens fiskmarknad och hamn, Torgalmenningen och shoppinggatan Strandgaten. Stadens bar- och restaurangscen ligger också i närheten, men det finns inget behov att lämna byggnaden för Bergens bästa matupplevelse. BARE-restaurangen ligger i den gamla börslokalen och är en av flera restauranger och barer i byggnaden. Hit kommer många för att äta och dricka även om man inte bor på hotellet. 

Lediga rum & priser

bergenbors.no

 

Augustin Hotel

Grand Old Lady

Detta är Bergens äldsta familjeägda hotell – och den välkomnande känslan går inte ta miste på när man kliver in i entrén. En favorit bland besökarna och med många återkommande gäster. Augustin, som varit i familjen Smörås ägo i fyra generationer, erbjuder en skön blandning av traditionell stil och modern design. Med akvariet, fiskmarknaden, hamnen och Fløibanen-kabelbanan i närheten kan man inte klaga på läget. 

Lediga rum & priser

augustin.no

 

Villa Terminus

Boutiquehotell med stil

Villa Terminus kännetecknas av hög kvalitet, unika designdetaljer och sneda vinklar och erbjuder moderna bekvämligheter i en historisk miljö. Boutiquehotellet är litet och intimt med bekväma allmänna utrymmen för gäster att koppla av i. Bergens centrum ligger inom gångavstånd för den som vill uppleva stadens puls. 

Lediga rum & priser

villaterminus.no

 

 

 

Publicerad: 2020-02-19