Norge: Fem solklara anledningar att åka till Oslo 2021
Handplockade tips

Fem solklara anledningar att åka till Oslo 2021

Välkommen till RES reseguide till Oslo. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program. Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips till Oslo. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.

Det är lätt att glömma bort Oslo som weekendstad, bara för att Norge ligger så nära. Men det är en skam att göra. Oslo är den perfekta weekendstaden. Snygga, coola (och ofta minimalistiska) restauranger och bra shopping (ofta av minimalistisk design) lockar trendmedvetna turister från hela världen som vill upptäcka "The Scandinavian way of living".

Oslo är en rätt liten stad i huvustads-mått mätt med "bara" 700 000 invånare. Men staden växer så det knakar vilket märks i både restaurang- och hotellutbud. Hipsters och foodies bör bege sig till Grünerløkka – Oslos motsvarighet till Södermalm. Här finns många mysiga barer, halvudda kaféer och trendiga restauranger. Dessutom finns här bra vintageshopping.

På hotellfronten finns många bra alternativ, hur lyxigt du vill ha det är upp till dig (och din plånbok). Anrik lyx eller modern design.

Oslo ligger bara en timme med flyg från Stockholm. Vad väntar du på?

1. Amerikalinjen 

Boutique-hotellet Amerikalinjen slog upp dörrarna 2019 och här samsas det gamla och nya Oslo i en byggnad från 1919. Hotellet ligger mitt på Jernbanetorget och har en grönskande innergården som är som en grön oas mitt i storstaden. Njut av en cocktail på hotellets klubb, som är inspirerad av New Yorks jazzscen. Ett dubbelrum kostar från cirka 2600 kronor per natt. 

Boka in mig direkt 

Jag vill kolla på fler hotell i oslo

2. Vippa

En 1 000 kvadratmeter stor foodcourt och kulturlokal nere vid hamnen. Ett avslappnat och trendigt ställe där man kan strosa runt mellan foodtrucks och mat diskar och njuta av mat från olika delar av vårt fantastiska jordklot. Fokusen är ekologisk och de flesta av matställena har vegetariska och veganska alternativ. Mer än utbudet av mat, hålls här även events som konserter, utställningar och ett kommande projekt är bland annat ett koncept där man kan lära sig om maten från att den lämnar jorden till att den hamnar på vårt bord.

Hitta hit

3. Delicatessen Grünerløkka

Superhipp tapasrestaurang i Grünerløkka, en favorit bland Oslos influencers. Delicatessen tar bara lunchreservationer Vill du äta middag är det enbart walk-ins som gäller. Så det är bara att komma hit och hoppas på det bästa (och vara beredd på att få vänta). Men som ordspråket lyder "den som väntar på något gott...".

Hitta hit

4. OsloVelo 

Kafé/bar och cykelaffär under samma tak. Trendigt frukostställe med gott kaffe och matiga mackor, likaså ett populärt ställe kvällstid för ett glas vin eller två. Vill du upptäcka Oslo på cykel så hyr en här. Kostar 250 norksa kronor per dag.

Hitta hit

5. The Twist

En bro, ett museum och en arkitektonisk skulptur – Norges nya arkitektursnackis The Twist är allt i ett. Den 60 meter långa byggnaden snirklar sig över floden Randselva, en dryg timme norr om Oslo, och är ritad av arkitektbyrån Bjarke Ingels Group. The Twist är en del av Kistefos Museum, Nordeuropas största park for samtidsskulptur. Utställningslokalen rymmer skiftande utställningar med internationella konstnärer.

Hitta hit 

42 ytterligare handplockade tips här!

Publicerad: 2021-05-21