Österrike: Turistboom i österrikiska Hallstatt efter Frost-feber
Getty Images
Nyhet

Turistboom i österrikiska Hallstatt efter Frost-feber

Den pittoreska byn Hallstatt i Österrike har drabbats av en enorm turistinvasion de senaste åren och i fjol fick man besök av hela 19 300 turistbussar. Anledningen till turistboomen är att byn ryktas vara förebild till Disneyfilmen "Frost". 

Text: Elin Fellman

Hallstatt har alltid varit ett populärt turistmål på grund av dess skönhet. 1997 utsågs byn till ett världsarv av FN-organet Unesco och den medeltida byn har också fått titeln "en av världens mest Instagramvänliga". 

När den första Frost-filmen hade premiär för sju år sedan var byn alltså redan väletablerad, men besöksantalet har fått sig ett rejält uppsving de senaste åren. I fjol fick man besök av hela 19 300 turistbussar och omkring 10 000 turister besöker i snitt Hallstatt, som har ett invånarantal på drygt 700. 

Många menar att filmen och dess miljöer är klart inspirerade av Skandinavien. Den bygger på en saga av danske H C Andersen och dess fiktiva kungarike Arendelle som liknar den norska staden Arendal. Ändå spred sig ryktet att verklighetens Arendal var österrikiska Hallstatt.  

Enligt The Washington Post har Hallstatts invånare och borgmästare börjat tröttna på alla turister. 

– Det är en katastrof. Många besökare har på allvar fått för sig att det här är en temapark, säger värdshusinnehavaren Verena Lobisser till tidningen. 

– Hallstatt är ett viktigt stycke kulturhistoria, men inte ett museum. Nu vill vi minska antalet besökare med åtminstone en tredjedel, säger Hallstats borgmästare Alexander Scheutz till brittiska The Times. 

The Washington Post 

The Times 

Expressen

Publicerad: 2020-01-15