Peru: Ramaskri mot ny flygplats vid Machu Picchu
Getty Images
Nyhet

Ramaskri mot ny flygplats vid Machu Picchu

Arkeologer, historiker och peruanska lokalbor rasar mot en planerad flygplats nära Inkastaden Machu Picchu, skriver The Guardian. Över 1,5 miljoner personer besöker Unescos världsarv varje år och med den nya flygplatsen väntas turisterna öka markant. 

Text: Elin Fellman

De turister som idag tar sig till Machu Picchu är på gränsen för vad världsarvet klarar av. Det är dubbelt så många besökare än vad Unesco rekommenderar och organisationen har redan infört hårdare restriktioner kring när turister får besöka den nästan 600 år gamla staden. 

Den nya planerade flygplatsen ska ligga i inkastaden Chinchero, byn som brukar beskrivas som porten till den heliga dalen. Om projektet går igenom kommer flygplatsen att ta emot plan från hela Sydamerika och USA – något som oroar arkeologer, historiker och lokalbor.

– Det här är ett uppbyggt landskap; det finns terrasser och vägar som skapats av inkafolket. Att lägga en flygplats här skulle förstöra den, säger Natalia Majluf, en peruansk konsthistoriker vid Cambridge University. 

Majluf har startat en namninsamling mot den nya flygplatsen som över 6000 personer har skrivit under. Kritikerna menar också att ett ökat antal flygplan som flyger lågt över området kommer att påverka inkaruiner och natur på ett skadligt sätt.

Om namninsamlingen kommer att påverka bygget återsår att se. Man har redan börjat förbereda bygget och schaktmaskiner har forslat bort tonvis av jord vid den uttänkta platsen. 

Publicerad: 2019-05-24