Komagesoppa och pierogi – polska maträtter du måste testa

Jun 08, 2017

Traditionell polsk mat påminner om svensk husmanskost och är i all sin enkelhet helt fantastisk och grovt underskattad. Här är fem polska rätter du inte vill missa: 

Råbiff 
För alla som gillar råbiff är det rena fröjden att befinna sig i Polen. Råbiff finns på de flesta menyer. Dock serveras råbiff oftast som en förrätt och är således en rätt liten portion.  

Flaki
Komagesoppa. Låter sådär frestande men soppan är värd att testa för den smakar faktiskt riktigt bra. Strimlorna av komage påminner lite om bläckfisk i konsistensen. 

Borscht
Röbetssoppa är vanligt att inleda måltiden med. Gott, värmande och nyttigt.

Pierogi
Polska dumplings. Traditionellt sett fyllda med kött men serveras nuförtiden med många olika slags fyllningar.

Bigos
Polsk variant av kålpudding. Som oftast tillagas bigos på kål och fläsk.

Foton: IStock. 

 

 

 

 

 

 

Mer från RES

Foto: Press.

Resereportage

Svenska fjällen: Vintermagi i Funäsfjällen

Skälen till varför det var just i Funäsfjällen som den svenska alpturismen föddes är flera – och de känns än. Följ med RES till Sveriges mesta vintersaga i Härjedalen där anrika fjällhotell blandas med världens största längdskidsområde och utmärkta hotell.