Warszawa, Polen: Warszawa – tuff ankunge med putsade fjädrar
Polen

Warszawa – tuff ankunge med putsade fjädrar

Från att ha kallats Europas tråkigaste stad till att vara en av norra Europas absolut coolaste. Fortfarande tyngs avenyerna av sovjetarkitektur, men numer fylls byggnaderna av framtidtro, nytänkande och design. De senaste åren har det gått undan för Warszawa, som nu under sommaren 2012 bjuder in till EM i fotboll.

Hotell i Warsawa
 

För många är första intrycket av Warszawa fruktansvärt. Långt ifrån allt i staden är vackert – här finns många exempel på enorma betongpalats som det gamla Sovjet vurmade för. Polackerna själva avskyr allt som påminner om den kommunistiska tiden, och diskussionerna går höga om hur mycket av arkitekturen man ska spara till eftervärlden.

Om man som besökare däremot gör sig omaket att skrapa lite på den flagnande färgen så hittar man en tuff och intelligent stad fylld av dynamik och progressivitet. Ingen annanstans i Polen finns så många barer, klubbar och musikscener, och Warszawaborna själva är fullproppade av framtidsoptimism.

När Warszawa i sommar som en av värdstäderna bjuder in till EM i fotboll, har det mesta putsats upp. Man har till och med byggt en ny nationalarena med plats för över 50 000, och här kommer bland annat en av semifinalerna spelas. Det svenska landslaget spelar i första hand på andra arenor, men fotbollsfesten i Warszawa är redan igång. Det blir dessutom första gången på länge som Warszawaborna stolta visar upp sin stad för omvärlden.

BOENDE

Hotel Le Regina är ett elegant och sofistikerat boutiquehotell med 61 rum i ett 1700-talspalats, bara ett stenkast från torget i gamla stan. Ett tips är att lägga till en slant för att dessutom få njuta av frukosten – bästa starten på en dag i Warszawa. Har du tur hittar du ett dubbelrum från cirka 700 kronor, men oftast ligger det runt tusenlappen.

Hotel Le Regina
ul. Koscielna 12
Lediga rum & priser

Det nu drygt tio år gamla hotellet erbjuder 44 individuellt designade rum helt i art déco och jugendstil. Boka ett rum högt upp i huset för bästa utsikten över ”skyskraporna” mitt emot centralstationen. Dubbelrum kostar från cirka 700 kronor per natt.

Hotel Rialto
ul. Wilcza 66/68

Lediga rum & priser

SHOPPING

Mokotowskagatan är känd för sina små trendiga butiker och ett av de senaste tillskotten är Galleri Pomalama. Här köper du allt från små nyckelringar och porslin till möbler och väggtäckande tavlor av samtida polska konstnärer och designer.

Galleri Pomalama
ul. Mokotowska 65/1
pomalama.pl

Det är kanske knepigt att få en sänggavel eller en soffa med hem efter en helg i Warszawa, men om du vill inspireras och kanske få med något litet hem så är det mot Almi Décor du ska styra kosan. Designteamet inspireras av det mesta – just nu av Alice i underlandet och Tillbaka till framtiden.

Almi Décor
ul. Złota 59
almi-decor.com

Det bästa i snygg förpackning – om du är ute efter den bästa internationella designen hittar du den på varuhuset Wolf Bracka. Byggnaden i svart granit och glas erbjuder allt från Gucci och Alexander McQueen till Diesel. Tröttnar du på shopping kan du vila fötterna i den tillhörande champagnebaren.

Wolf Bracka
ul. Bracka 9
wolfimmobilien.pl

MAT & DRYCK

Ett stenkast från universitetet ligger kaféet som vill vara ditt vardagsrum – lite som Central Perk i Vänner. Uteserveringen erbjuder solstolar och volleybollplan. Menyn lockar med allt från färskpressad juice till hemlagade wraps, men prova deras varma choklad – helt enkelt to die for.

Kafé Kafka
ul. Boźna 3
kawiarnia-kafka.pl

Undangömt bakom paradgatan Nowy Swiat, ligger ett trendigt fik med tillhörande bokshop. Här kan du frottera dig med Warszawas kulturelit och rent av spotta en och annan kändis. Här köper du också coola böcker som bland annat guidar till övervintrad socialrealism.

Wrzenie Świata
ul. Gałczyńskiego 7
instytutr.pl

Mjölkbarer i Polen är inte alls vad det låter som. Här serveras sagolik hemlagad polsk husmanskost till fantasilåga priser i inte alltid så smickrande lokaler. Servicen är ofta helt humorbefriad och att beställa på engelska utan att få hjälp av andra kunder i kön är omöjligt. Trots detta har du inte sett det verkliga Warszawa förrän du ätit på en av stadens ”bar mleczny”.

Mleczarnia Jerozolimska
Aleje Jerozolimskie 32

NATTLIV

På stadens bästa adress, mitt emot presidentpalatset, ligger Przekąski Zakąski (uttalas ungefär Pschekånski Sakånski). Ägarinnan är Magda Gessler – Polens svar på Gordon Ramsey – med ett flertal restauranger och tv-program. Här är det både förfest och efterfest, och i bistron serveras nattamat – klassiska polska rätter med bland annat korv och sill.

Przekąski Zakąski
Krakowskie Przedmieście 13
gessler.pl

 

Publicerad: 2012-02-27