RES listar 5 heta weekendresor i höst
Getty Images
Tips

RES listar 5 heta weekendresor i höst

London, Paris och Rom i all ära. Men känner du att du vill upptäcka ett nytt weekendresmål i höst? Här är fem av RES favoriter just nu. 

Text: Elin Fellman 

Montreal

Lediga rum & priser i Montreal

Kanadas näst största stad som också har näst flest modersmålstalare av franska i världen. Montreal ligger på Kanadas östkust, nära gränsen till USA och kan beskrivas som ett New York i miniformat. Det finns ett Little-Italy, ett Chinatown och ett Quartier Latin. Det finns dessutom en gigantisk park mitt i staden – parc du mont royal. Montreal är bland annat känd för sin arkitektur och berömda Habitat 67 byggdes här – ett tolv våningar högt bostadskomplex som är byggd av 354 likadana moduler. Foodisar trivs också bra i staden. Franska restauranger är såklart populära, men också judiska och asiatiska. På flera restauranger förekommer också fenomenet ”apportez votre vin” som innebär att du som gäst får ta med dig ditt eget vin. 

Tbilisi

Lediga rum & priser i Tbilisi

Georgiens huvudstad Tbilisi är hett just nu. Här möts väst med öst i salig och härlig röra. Det är en relativt liten huvudstad och här är det gångavstånd till det mesta. Georgien har en lång tradition av vin och flera av de populära naturvinerna som säljs på Systembolaget kommer faktiskt härifrån. I staden finns det många härliga vinbarer med gott vin för en liten peng. I staden lever du allmänt relatvit flådigt med dina svenska kronor. Ett dubbelrum på ett femstjärnigt hotell kostar omkring 1500 kronor per natt och går du ner till ett trestjärnigt hotell kommer du undan för omkring 300 kronor natten. 

Split 

Lediga rum & priser i Split

Förläng sommaren i vackra Split och upplev Kroatiens vackra skärgård. Split har en mysig medeltida gamla stad – men det är långt mycket färre turister än i trånga Dubrovnik. Den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones har förutom Dubrovnik även Split som inspelningsplats. I källaren i Diocletianus palats förvarar Daenerys sina drakar i säsong 4 och 5. Även gatan Papalićeva i Split har förekommit i serien. Är man inte en GOT-nörd har Split ett utmärkt utgångsläge vid det klarblåa Adriatiska havet där många båtar tar dig ut till skärgården dagligen. Välj mellan flera närliggande mindre öar för en dagstur eller stanna kvar några dagar på den vackra jetsetarön Hvar och kombinera stadssemestern med sol och bad. 

Edinburgh

Lediga rum & priser i Edinburgh

Skottlands huvudstad Edinburgh lämpar sig perfekt åt en weekendresa under hösten. Drick en öl eller whiskey på någon av alla mysiga pubar, upptäck den grönskande naturen i något av de närliggande grönområdena och upplev en rik historia som är påtaglig nästan överallt. Staden är belägen ovanpå en samling utslocknade vulkaner, en fin utsiktsplats är berget Arthur’s Seat som reser sig över Edinburgh. Orkar du inte gå upp för berget kan du istället bege dig under staden. På The Real Mary King's Close går du ner under jorden på gator som daterar tillbaka till 400-talet. Är du ett Harry Potter-fan vet du säkert att J.K. Rowling skrev boken om sin trollkar på ett kaffé i Edinburgh – The Elephant house – som fortfarande är öppet för ett besök. 

Bryssel

Lediga rum & priser i Bryssel

Glöm tråkiga EU-byggnader (om du inte är intresserad av det såklart) och upptäck en vacker och liten huvudstad en kort flygresa från Sverige. Bryssel är en promenadvänlig stad med flera parker där man kan se löven ändra färg om man reser dit under tidig höst. Gamla stan är urmysig och här kan du värma dig med varm chokald eller en irish coffee på något av alla kafféer och barer. Flera av barerna har också en brasor inomhus och livemusik. Belgien anses ha den bästa chokladen i världen och det finns många chokladbutiker att välja på om man vill provsmaka eller köpa med sig chokladen hem. Glöm inte att testa belgiska våfflor innan du åker hem. 

Publicerad: 2019-09-10