Ryssland: Putin lättar på visumregler till Sankt Petersburg
Getty Images
Nyhet

Putin lättar på visumregler till Sankt Petersburg

Från och med 1 oktober blir det enklare att resa till den ryska kulturmetropolen Sankt Petersburg. Tidigare har alla turister behövt skicka in en visumansökan med blanketter, pass och fotografier – men nu lanseras ett smidigare e-visum, rapporterar The Moscow Times.

Text: Elin Fellman

Lediga rum & priser i Sankt Petersburg

Det mer smidiga e-visumet lanserades för besök till Kaliningrad i juli. Sankt Peterburg blir nu andra ryska staden att införa e-visumet – för resor till Moskva gäller fortfarande de gamla reglerna. Gemensamt för Kaliningrad och Sankt Petersburg är att går att ta sig till städerna via båt, Sankt Petersburg är framförallt populärt att åka kryssning till, vilket kan ligga bakom beslutet. 

Du ansöker om e-visumet genom att ladda upp ett digitalt foto på nätet tillsammans med en ansökan. Visumet gäller i upp till åtta dagar och du behöver endast ansöka om det fyra dagar innan du reser till Ryssland. 

Resenärer från totalt 53 länder kan ansöka om e-visumet, däribland alla EU-länder, förutom Storbritannien. 

Enligt den brittiska tidningen The Telegraph har Rysslands president Vladimir Putin lovat att införa e-visum i hela landet till 2021. 

Om du väljer att resa till den ryska staden kan du passa på att besöka Europas högsta byggnad Lachta Center samt kika på det mäktiga Vinterpalatset.

Publicerad: 2019-09-27