Belgrad, Serbien: TV-profilen Jovan Radomirs guide i Belgrad
Tips

TV-profilen Jovan Radomirs guide i Belgrad

Varje gång jag återvänder till Belgrad är det med en spänd förväntan – vad är det som kommer att överraska mig den här gången? Belgrad är en berusande stad som bjuder på många oväntade upplevelser, i synnerhet när det handlar om mat, dryck och brokig inramning. Den här gången tar vi några steg utanför det vanliga stråket runt Knez Mihailova-gatan, även om vi inte släpper det kvarteret helt och hållet.  

Lediga rum & priser i Belgrad

Text: Jovan Radomir 

Franš  

Det här en oas som bygger hela sin verksamhet på att stimulera alla sinnen. Här kliver man in från gatans puls till grönska och lugn. Det är lätt att tillbringa många timmar på denna restaurang, miljön och servicen gör att man inte vill lämna Franš i första taget. Man har ett internationellt kök och bra koll på sina viner. Den diskreta och proffsiga uppmärksamheten från kyparna gör vistelsen extra angenäm. Ett extra plus är att man har många rätter för vegetarianer och veganer, samt att det finns många glutenfria alternativ.  

Bulevar Oslobodjenja 18a 

frans.rs 

Epigenia Wine Tapas Bar  

En urban liten pärla med fokus på medelhavsmat med lokal touch. Här kombinerar man maträtterna med ett urval mycket fina lokala viner från den egna vingården Toplicki Vinogradi. Här sitter man helst på innegården en ljummen kväll och provar sig igenom menyn av smårätter med tillhörande viner. Vinet har samma namn som restaurangen, Epigenia, med en Merlot, Prokupac och Cabernet Sauvignon i högsta klass – viner som man för övrigt  kan beställa på Systembolaget, viket kan förlänga upplevelsen av Belgrad även hemma i Sverige.   

Resavska 25  

epigenia.rs 

Dechkotzar Flagship Store 

Hipsters finns även i Belgrad. De kreativa bröderna bakom designföretaget Braca Burazeri ( Bröderna Brothers) har länge varit framgångsrika med sina grafiska arbeten och T-shirttryck vilket till slut blev märket "Dechko Tzar" (cool kille). För några år sedan öppnade de även butik. Vill man ha något udda och unikt med Belgrad-touch är det här rätt ställe.   

Gracanicka 16 

dechkotzar.com 

Belgrade Market – Urban Distillery  

Dorćol är en central del av Belgrad som är full av mystik. Här föddes Östeuropas kafékultur och det är även platsen för landets första bryggeri. Belgrade Urban Distillery är ett hantverksdestilleri som blandar tradition med en urban miljö, nya smaker och de senaste mattrenderna. Inom ramen av Belgrade Urban Distillery producerar man över 30 olika sorter av rakija, den typiska serbiska fruktsnapsen, och andra alkoholhaltiga drycker. Under Belgrade Markets tak hittar du även designstudior, cocktailbarer och andra kreativa sidor av det moderna och avspända Belgrad.  

Žorža Klemansoa 19 

beogradskimarket.com 

Ferdinand Knedle  

Under hela min barndom har kroppkakor från Balkan varit en av mina absoluta favoriträtter, i synnerhet de som är fyllda med plommon – en klassiks rätt som överlevt alla mattrender. Men nu har den lilla kroppkakan dessutom blivit riktigt het. Ett besök på lilla Ferdiand Knedle är numera ett måste under mina besök i Belgrad. Här fylls de små godsakerna med allt från pistagenötter, nutella, vallmofrön, hallon till klassikern med plommon.  

Gavrila Principa 58 

Cream of Scandinavia  

Om saknaden efter Sverige är på tok för stor under Belgrad-vistelsen och det enda som kan trösta är lite shopping så är ett besök hos Jana Vranjes ( ja, det är vår handbollshjälte Ljubo Vranjes syster) att rekommendera. I Janas två butiker hittar man både skandinavisk och lokal design.   

Kralja Petra 22 och  Gospodar Jovanova 35 

creamofscandinavia.com 

Radisson Collection Hotell – Old Mill 

I detta fantastiska designhotell förenas det gamla med det nya. Det moderna hotellet har byggts ihop med en gammal kvarn från 1901 som genom historien gett många Belgradbor sitt dagliga bröd. Den K-märkta byggnaden har fått ett nytt liv tillsammans med hotellets 236 rum och 14 sviter, vilket genererat en rad utmärkelser. Hotellet ligger en bit från centrum, men det kompenseras med service världsklass, suverän bar och restaurang.  

Bulevar Vojvode Mišića 

radissoncollection.com 

Hotell Moskvas uteservering 

Här dricker man gärna sitt eftermiddagskaffe med tillhörande bakverk, framför allt klassikern moskva šnit. Ett vattenhål som andas så mycket svårslagen historia – här har alla stora filmstjärnor, mäktiga världsledare och en och annan känd författare och konstnär insupit Belgrads puls. Vill man även äta och bo som en kung och drottning så är det det här hotellet man letar efter. 

Terazije 20  

hotelmoskva.rs 

9 Baren på Square Nine  

Att kliva in i lobbyn på Sqaure Nine Hotell och ta sikte på baren i andra ändan är som att komma hem. Miljön är retro-chic och oerhört familjär. Drinkarna är välskakade och platsen ett utmärkt val för att påbörja en kväll på stan. Barmenyn är mycket smakfullt komponerad om man skulle bli hungrig efter några god drinkar.  

Studentski trg 9 

squarenine.rs 

Pržionica 

Jag älskar kaffe och jag älskar människor som ägnar all sin vakna tid åt att hitta fantastiska bönor som de vårdar som om det vore guld de handskas med. Belgrad är inget undantag. Här dricker man gott kaffe nästan överallt och i synnerhet på hos gänget i det lilla enkla rosteriet Pržionica. Här får man även en lektion i kaffekunskap samtidigt som man avnjuter en god böna från dagens meny. Hög hispterfaktor, men ändå avspänt. Det är väl värt en promenaden för att få smaka stans godaste kaffe. Och för guds skull – drick det på plats. 

Dobračina 59  

Publicerad: 2019-05-27