Slitet är snyggast
Tips

Slitet är snyggast

Vår världsmedborgare Johan Lindskog tar tempen på vår samtid i resenärernas förlovade värld. Han vet varför vi vill resa till månen, sova trångt och resa på Sidenvägen. Han hissar och dissar, analyserar och funderar.

Text: Johan Lindskog

Det absolut bästa man kan göra med ett riktigt gammalt hus är – ingenting. Det är omöjligt att återskapa den råa estetik och romantiska patina som slitna väggar och gamla trappor skaffat sig genom århundraden av mänskligt liv. Här är några snygga exempel. 

Välbevarat i Vilnius 

Lediga rum & priser

Hotel Pacai i Litauens huvudstad har gjort precis så lite som möjligt för att skapa en bekväm hotellupplevelse i ett gammalt palats. Extra bra är att det som måste vara modernt också får se samtida ut. Det stärker känslan i det gamla och skapar en sanslöst snygg mix. Hotel Pacai seglar upp som det självklara valet för designkänsliga i Vilnius.  

hotelpacai.com 

Palazzo för pietetsfulla 

Kombinationen av ypperlig designtradition och fantastiska gamla palats gör Italien till det säkraste kortet när det gäller snygga miljöer. Hetaste exemplet just nu är Palazzo Daniele i Gagliano del Capo i Puglia, som öppnade i april. Det storslagna gamla palatset har endast nio rum för uthyrning och mottot under restaureringen av huset har varit ”absence” (frånvaro), med betydelsen att göra så lite som möjligt för att bevara så mycket som möjligt. Palatset ägs av konstsamlaren Francesco Petrucci så det hänger dessutom högklassig konst på de patinerade väggarna.  

designhotels.com 

Rå industriromantik i Grekland 

Lediga rum & priser

På Peloponnesos västkust öppnar nu ett hotell som tar industriromantiken till en ny nivå. En gammal övergiven vingård av synnerligen rå karaktär byggd på 1920-talet har blivit ett hotell för älskare av avskalad design i plåt och betong – en estetik som harmonierar med det torra, öde landskapet här på en av Greklands lugnaste platser. Rummen är byggda i de gamla vintankarna och så mycket som möjligt av det ursprungliga har bevarats och kompletterats med modern minimalism.  

dexamenes.com 

Trendigt och historiskt i Tel Aviv 

Lediga rum & priser

Omsorg om tidens tand och brytning mot modern elegans lyckas The Jaffa i Tel Aviv med. Som namnet antyder, eller snarare vrålar, ligger hotellet i den gamla hamnen och stadsdelen som egentligen är hela ursprunget till Tel Aviv. Det var härifrån staden växte och Jaffa var en snackis redan på Jesu tid. Så här finns det rejält med historia att hämta, och bevara, precis som den brittiske arkitekten John Pawson och israelen Ramy Gill lyckligtvis har gjort när de har skapat ett av Tel Avivs vackraste hotell. 

thejaffahotel.com 

Publicerad: 2019-08-13