Ibiza, Spanien: Ibiza & Formentera - lugnet bortom nattklubbarna
Spanien

Ibiza & Formentera - lugnet bortom nattklubbarna

I de norra delarna av Ibiza råder stillsamhetens lov. Slingriga bergsvägar leder fram till mysiga agriturismogårdar, små sömniga byar och folktomma stränder. Grannön Formentera stoltserar med en av Europas vackraste sandstränder och lockar i övrigt med shopping och en storslagen natur. 

Text: Kajsa Beausang
Foto: Jonas Hessman
Hotell i Ibiza
Hotell i Formentera
Ibiza förknippas för många med vilda fester, speedade ungdomar, dj:s från hela världen och ett högljutt dunkadunka. Tänk om! Nattklubbarna och fyllebarerna som lockar houseentuesiaster och partykids från hela världen ligger i två tämligen begränsade områden: Sant Antoni är epicentrum för brittiska ungdomar med fokus på billiga drinkar i stor kvantitet. Strax utanför Ibiza stad ligger nattklubbarna där superstjärnorna till dj:s håller hov hela nätterna. Resten av Ibiza har en helt annan karaktär, en lugn, avslappnad, nästan lite sömnig känsla, med små byar och samhällen där man tar dagen som den kommer och inte hetsar upp sig i onödan.

Ön huserar romantiska agriturismogårdar, gourmetrestauranger, hippiemarknader och oändligt vacker natur. Faktum är att det är väldigt enkelt att besöka Ibiza utan att höra en enda ton av dunkadunka – om det inte är vad du är ute efter förstås.
Söker du total stillhet så bör du bege dig till den mindre exploaterade norra sidan av ön. Här, längs de ringlande vägarna bland bergen, finner du några av ön vackraste vyer, små stränder utan trängsel och en storslagen natur. Det är i den här nordöstra delen av ön som den högst levande hippiekulturen fortfarande har sitt fäste, vilket inte minst gör sig påmint om lördagarna då det hålls en enorm hippiemarknad, Las Dalias i Sant Carles. Här kan du köpa handgjorda smycken, sjalar, kläder, konsthantverk, dukar, smide och mycket mer samt ta ett glas i baren eller varför inte en lunch i den vackra restaurangen belägen i en pergola där vinrankorna bildar ett grönt tak där tunna solstrålar glittrar i glasen. 


Fortsätt sedan norrut, till Cala Portinatx som är en söt by längst i norr, med en bra badstrand och möjlighet till fina båtutflykter. Vill du bara stanna för en kaffe rekommenderas varmt restaurangen Jardín del Mar. Den är inte helt lätt att hitta eftersom den ligger nedanför synfältet från bilvägen genom staden, men hittar du skylten och passerar nedåt bredvid bangolfbanan så kommer du till restaurangens terrasser. Maten når inga toppnivåer men utsikten över bukten, den trevliga personalen och de många sittplatserna längs med balkongerna gör detta till ett perfekt fikastopp.

Några kilometer väster om Portinatx ligger Port de Sant Miguel och stranden Benirràs. Här hölls förr om åren trumfester vid fullmåne som främst var besökta av lokala hippies. Med tiden spred sig ryktet om festerna, folk från hela ön och turisterna fick också nys om tillställningen och man började arrangera partyn var och varannan helg. Det hela spårade ur och förbjöds, så i dag är stranden återigen ett lugnt paradis för den som vill kunna njuta av en dag på stranden utan att trängas.
Om du föredrar bekvämligheterna av en stad, men fortfarande vill ha den avslappnade känslan av en by, så är staden Santa Eulalia ett bra tips. Staden ligger i en bred vik med en lång sandstrand på Ibizas östkust. Längs med småbåtshamnen och sandstranden löper en vacker strandpromenad där invånarna promenerar, umgås och motionerar dygnet runt. Missa inte att ta en gelato på glassbaren Miretti som ligger precis i skarven mellan hamn och strand.Gamla stan i Ibiza stad, eller Eivissa, som den heter på katalanska, är också väl värd ett besök. Högst upp på berget som byggnaderna klänger sig fast vid, står den gamla försvarsborgen, och nedanför ringlar kullerstensgator och gränder i ett komplicerat rutmönster, fulla med rara butiker, små uteserveringar, restauranger, souvenirshoppar och vanliga bostadshus. Generellt kan man säga att de turistigaste butikerna ligger längst ner vid foten av bergssidan, längs med hamnen, och ju högre upp du klättrar hittar du fler och fler levande bostadskvarter. En restaurang värd att nämna är La Braza, som har en underbart lummig innergård och även är en populär mötesplats bland stadens invånare.

Om vi ska säga någonting negativt om Ibiza så är det att infrastrukturen inte klarar av kapaciteten trafikanter som vill bruka vägarna fullt ut. Lokaltrafiken är tyvärr inte utbyggd i tillräcklig utsträckning för att kunna hantera den mängd besökare som vill ta sig runt på ön, vilket gör att de flesta hyr en bil, vilket i sin tur innebär att det i högsäsong är svårt att hitta en parkeringsplats vid de utflyktsmål som man vill nå. Å andra sidan har Ibizas trafikmyndighet de senaste åren satsat mycket på att asfaltera vägar och bredda befintliga leder, så utvecklingen går åt rätt håll. Men med det sagt så måste vi ändå säga att just en hyrbil är det bästa sättet att upptäcka ön på.

Se till att du bokar din Ibizaresa med god marginal för att kunna lägga minst tre nätter på grannön Formentera. Båtar går från hamnen varje timme och tar cirka 30 minuter. Formentera kan skryta med en av världens vackraste sandstränder, Ses Illetes, där vattnet är klart som dricksvatten tack vare den unika algen posidonia, som renar vattnet i det marina naturreservatet som sträcker sig mellan Ibiza och Formentera. Sanden är mjuk som bakpulver och blir du hungrig finns många strandkaféer och restauranger att äta på. Andrea y Juan är namnet på en av dessa som funnits på stranden sedan 1970-talet.
 En annan strand, Platja Migjorn, som är inte lika välbesökt eller känd som Ses Illetes, sträcker sig längs Formenteras södra sida. Sanden är grovkornigare, men här behöver du å andra sidan knappast trängas med någon. Det ryktas att detta är Hollywoodkändisarnas favoritstrand på ön, eftersom man kan röra sig tämligen obekymrat här utan att någon närmar sig. Stranden är även populär bland nudister.  Passa på att äta lunch på Vogamari för lokala smaker eller på Gecko Beach Club för lite mera flärd.

Huvudstaden på Formentera heter Sant Francesc Xavier och har öns bästa shopping. Butikerna är extremt chica och välsorterade och det är svårt att lämna staden utan shoppingpåsar och hettande kontokort.
Det finns tre bra sätt att ta sig runt på Formentera – med bil, vespa eller med cykel. Ön är såpass liten att man kan trampa sig runt om man har lite spänst i benen. Du behöver heller inte vara rädd för att köra vilse, det finns i princip bara tre vägar att välja bland. Det kan vara lämpligt att börja besöket på Formentera med att ta en tur ut till fyren längst i väster, Far de la Mola. Kombinera gärna resan med ett stopp på hippiemarknaden Artisans Market i byn el Pilar de la Mola som äger rum på varje onsdag- och söndagseftermiddag.

Det finns många härliga hotell och boenden på Formentera, men de flesta ligger i Es Pujols. Det är även här utbudet av restauranger är som störst. Restaurangen Pinatar & Pinatapas är öns finsmakarkrog och den enda som är omnämnd i Guide Michelin. Priserna är däremot mycket överkomliga, maten gudomlig och ägarna trevliga. Söker du någon typ av nattliv så är det även här som du hittar tillstymmelsen till detta, i form av några trevliga barer längs med den korta strandpromenaden. 
 

Läs mer om Spanien här

 

Publicerad: 2015-10-01