Mallorca, Spanien: Bildspel: Från litet kafé till hajpat hotell
Hotell

Bildspel: Från litet kafé till hajpat hotell

Den som besökt Mallorca de senaste 25 åren har förhoppningsvis hunnit dricka minst en kopp kaffe på något av kaféerna i den lokala kaffekedjan Cappuccino som finns spridda över ön. Här är historien om grabben som startade fik på 1990-talet och som nu stoltserar med öns mest omtalade hotell, Hotel Mamá.  

Lediga rum & priser

Text: Kajsa Beausang 

År 1993 var Mallorcasonen Juan Picornell från Palmanova 22 år gammal. Han var en ivrig, berest ung man som redan vid unga år skapat sig en vision och dröm om att öppna ett kafé – men hans kafé skulle inte påminna om något annat kaffehak på ön – han hade en egen idé. Han var inspirerad av New Yorks klassiska barer och stöpte om dess känsla av stil, service och gästvänlighet till ett kafékoncept som var helt nytt för Mallorca under det tidiga 1990-talet. Han döpte kort och gott sitt kafé till Cappuccino och öppnade sitt första etablissemang i hembyn Palmanova. Därefter etablerade han Grupo Cappuccino och öppnade fler kaféer på Mallorca och eftersom även detta gick bra, utökade han till övriga Spanien – Madrid, Valencia och Marbella och därefter Mellanöstern – Beirut och Jeddah. Det noggranna valet av lokal – gärna en historisk byggnad – omsorgsfullt valda inredning som är unik för varje kafé och goda service är kedjans signum. Och nu har alltså Cappuccino blivit med hotell – Hotel Mamá. Liksom succén med kaféerna har framgången inte låtit vänta på sig – Hotel Mamá blev Palmas hetaste hotspot innan det ens hade öppnat.  

Hotell Mamá ligger snett emot stadshuset i ett gammalt hörnhus på det mysiga torget Plaza Cort mitt i gamla stan. Inredningen kan beskrivas med ett enda nyord – instagramvänligt. För att uppnå den åtråvärda mixen av elegans och hemtrevlighet har Grupo Cappuccino använt sig av den hyllade franske inredningsdesignern Jacques Grange. De 32 rummen och sviterna är olika inredda, vissa stramare med skarpare ränder och kontrasterande klinkergolv, andra sötare med romantiska, blomstermönstrade soffgrupper i rotting. Extra intressant blir det när ljuvligheten bryts helt – som med väggen av mexikanska wrestlingmasker bakom receptionsdisken och den svartvita fotokonst som går från golv till tak i baren.  

Hotellet har ett litet, men vackert hammam-inspirerat spa där man kan boka massage eller andra typer av behandlingar. I anslutning ligger även en liten pool, ett gym – och en biograf. I biosalongen Cappucine, som inspirerats av parisaren Christian Bérards målningar och Cocteaus filmer, visas både nya filmer och klassiker varje fredag lördag och söndag kl 17.00. Se hemsida för aktuellt filmschema. Frukosten intas med fördel på den lilla innergården, där höga palmer lyfts in med lyftkran för att pryda utrymmet. På Hotel Mamá finns ingen frukostbuffé, man beställer helt enkelt vad man önskar från menyn. Missa inte de gigantiska och fluffiga croissanterna.  

Hotellets kanske hemligaste detalj är eventuellt dess tak. Den fina takterrassen har en liten pool, solstolar och generös utsikt över takåsarna, hamnen och den berömda katedralen som bara ligger 500 meter bort. Förutom hotellverksamheten är Hotel Mamá ett ypperligt vardagsrum. Hela gatuplanet på entréplanet ockuperas – förstås – av kafét Cappuccino Grand Kafé som blivit kejdans flaggskeppsfik med gott om sittplatser såväl på uteserveringen som under det handmålade taket inomhus. Här kan man sitta en hel dag medan sällskapen avlöser varandra – prydliga lunchgäster, affärsmän som sveper en espresso, fashionistor som svalkar sig med ett glas cava efter shoppingturen, kära par i alla åldrar och konstellationer och – vad det verkar, alltid minst ett sällskap svenska kvinnor i 40-årsåldern som semestrar utan sina respektive.  

  

Det går att beställa något att äta i baren fram till kvällningen, men önskar man en regelrätt middagsupplevelse är den japanska finkrogen Tahini, belägen bakom receptionen, ett trevligt alternativ. Identifierar du dig men någon av ovan nämnda grupper kommer förmodligen Hotel Mamá att vara ett särdeles lyckat val av hotell för just dig på din nästa Palmaresa.  

Dubbelrum från cirka 2 500 kronor per natt.  

Plaza de Cort 

hotelmama.es 

Publicerad: 2019-05-22