Mallorca, Spanien: Restauranger Mallorca
Spanien

Restauranger Mallorca

Hotell på Palma

Fem minuter upp i bergen från Palma på Mallorca hittar du Genova, denminimala byn som har utvecklats till ett vibrerande kulinarisktcentrum. RES bjuder på sina fem favoritställen.

Dilammet stirrar på mig från tallriken. Jag vänder huvudet mot min ettårige son som fridfullt sover i sin vagn bredvid det gedigna träbordet. Tillbaka till tallriken. Vagnen. Tallriken. Hur gärna jag än skulle slippa den är känslan av blödighet omöjlig att undvika. Jag är halvgrek och när jag växte upp var det en självklarhet att hönsen kacklade runt på farfars gård under dagen bara för att ligga i grytan på kvällen utan att någon Robinsondeltagare tog strid för dem. Jag har ätit kött i hela mitt liv och gör det fortfarande med stor aptit. Men just ”bebisgenren” har jag sedan faderskapet tog ut sin rätt fått väldigt svårt att beställa. Det finns något lätt groteskt i det kan jag tycka.

Men är man i Spanien så är man. Och frågar man servitören på Mesón Ca’n Pedro, en av Mallorcas mest genuina restauranger, vad som är bäst på menyn och killen pekar på rätten paletilla lechal (dilamm), så får man skylla sig själv. Då kallar plikten. Ca’n Pedro är den kändaste och mest besökta restaurangen i den lilla byn Genova fem minuters bilväg väster om Palma. Men långt ifrån den enda. Genova bor det inte mer än två tusen invånare, du kommer inte att se några vykortsstånd, och går du ut på kvällen är det med livet som insats eftersom byn helt saknar trottoarer och alla bilar rallygasar fram i gränderna.

Men sensationellt nog har Genova ändå ett matutbud utan motstycke. Tjugofem restauranger, de flesta trogna det lokala köket, med dilamm och spädgris på menyn ihop med korvar som sobrassada och butifarra, grillad havsabborre, skaldjur, sniglar, vitlök och tunnvis med olivolja. Och det är till Genova som spanjorerna själva (och några turister) åker om de vill äta ett äkta Mallorcamål i Palmatrakten. Under vinterhalvåret håller inte alla restauranger öppet, men från maj till september sjuder byn av liv. RES har gjort nerslag på fem olika restauranger och hittat magisk utsikt, skinkor i taket, iskall sangria, charmiga ”english spoken”-skyltar, himmelskt prisvärda köttbitar, pinnstolar, lysrör och en lyckad Frankrikeinspiration.

I hjärtat av det spanska köket

Det är ett skönt liv på Ca’n Pedro. Slammer från köket, servitörer i massor som susar runt och gastar beställningar till varandra samtidigt som de spanska storfamiljerna – från barnbarn till farfar – sitter böjda över grillat kött, sniglar och korvar. Om någon skulle råka krossa ett vinglas skulle det knappt höras här. Familjen Esteban öppnade Mesón Ca’n Pedro redan 1976 och restaurangen blev snabbt det självklara alternativet för anhängare av det traditionella spanska köket. Ca’n Pedro är en klassiker i Genova och den krog som därmed också lockar flest turister. Men lokalen sväljer flera hundra gäster och den rustika känslan går aldrig förlorad trots populariteten. Den gyllene regeln ”vill du äta med locals, ät sent” gäller precis som i övriga Spanien även här. Miljön är charmigt bondrustik med tunga träbord, trästolar, skinkor i taket och lysrörsbelysning – och maten serveras enligt samma koncept. Klassikerna här är sniglar med aioli, dilamm i olika varianter och grillat fläskkött. En varning för den som är känslig för olivolja ska dock utfärdas. Många av kötträtterna är nämligen rikligt dränkta. Bra att veta: Boka bord, i synnerhet under högsäsong. Och sitt inomhus! På Ca’n Pedro är det framför allt den coola atmosfären du vill uppleva. Stängt måndagar.

Ca’n Pedro
Calle Rector Vives 4
+34-971-40 24 79
mesoncanpedro.com


Magnifika grilltallrikar
Mesón LaRueda är något av en doldis i byn, byggd i souterräng och med en finterrass, men även med mysigt rörig inredning inne i lokalen. På LaRueda tar man in stora grilltallrikar med kött, kyckling ellergrönsaker och delar på. Och de är fantastiska. Rekommendationen är attdu håller dig till dem, för kvaliteten på tapasrätterna är annars högstvarierande. Bra att veta: Du som inte talar spanska tar med fördel meddig ett lexikon, för personalen här pratar inte ett ord engelska.

Mesón La Rueda
Calle Rector Vives 5 och 11
+34-971-40 34 60Bohochic med fransk touch
Genovas bästa restaurang huserar på en supermysig halvöppen takterrass där Henri de Toulouse-Lautrec-affischer trängs med enorma stearinljus, rottingstolar och en färgskala som går i murrigt marinblå. Bohemsköna Es Mussol drivs sedan tolv år tillbaka av Emma Alcover, en ambitiös spanjorska som vill bidra med mer än lokal mat till byn. Resultatet är en franskinspirerad meny som, förutom fantastiskt kött, även bjuder på både crêpes och fondue.
– Alla andra här i byn gör ju traditionell spansk mat, jag har försökt göra det lite annorlunda, förklarar Emma på obehindrad engelska. Vi testar rätterna under vinterhalvåret när det är lite lugnare, och om gästerna gillar det de äter tar jag in det på den ordinarie menyn.
Paradrätten på Es Mussol är lammfilén med karamelliserad sobrassada, men även oxfilén med grönpepparsås, som för 200 kronor förmodligen är bland det mest prisvärda du kan äta på Mallorca.
Det franska försöket ror Emma hem galant när samtliga crêpes som RES provar håller högsta kvalitet, både de lax- och spenatfyllda till huvudrätt och de med choklad till dessert. Bra att veta: Personalen är fantastiskt gullig och tillmötesgående, men om det är mycket folk ska du förbereda dig på att få vänta ett tag på både mat och dryck.

Es Mussol Café
Carrer Barranc 3
+34-971-70 28 65
esmussol.com
 

 

Trästolar, lysrör och gedigen vinlista
Trevåningsvillan imponerar. Den ser ut som ett Zorropalats utifrån med sin beigeröda färg, sluttande tegeltak, välvda betonggångar och snidade trädetaljer. Det är restaurang Casa Jacinto med garage i bottenplanet och matsal i de två övre, familjen Estebans andra kronjuvel i Genova som öppnade 1982, sex år efter Ca’n Pedro. På Casa Jacinto är man trogen sitt originalkoncept med rustik Mallorcamat, trästolar i inredningen och lysrörsbelysning, men man har adderat en gedigen vinlista på två hundra sorter. Frågar du kocken vid grillen om en rekommendation från menyn kommer han att svara tallriken med mixat kött från spädgris, dilamm och kalv, och det är bara att skriva under. Köttet på Casa Jacinto är suveränt, och dessutom mindre oljigt än på systerkrogen Ca’n Pedro. Men även havsabborren och laxen är bra alternativ, för den som hellre vill äta fisk.
Bra att veta: Personalen på Casa Jacinto är oerhört barnvänlig. De små får till och med presenter av restaurangen när middagen är avslutad.

Casa Jacinto
Camí Tramvía 37
+34-971-40 18 58
rtecasajacinto.com

 

Hisnande utsikt
Palma från ovanupplevs allra bäst på toppen av berget Na Burguesa. Efter tio minutersskräckinjagande bilfärd från Genova nere vid bergets fot, upp på densmala serpentinvägen, når du restaurangen Na som har haft öppet sedannovember 2007.
Inredningen är minimalistisk och menyn har entydligare gourmetambition än någon annan krog i byn. Spenatlasagnen ochden utsökta svamprisotton vittnar om italienska influenser. Blandhuvudrätterna är den grillade laxen med gambas en succé och pådessertlistan sticker den omtalade chokladbrownien ut genom attbokstavligt talat smälta i munnen. Men med tanke på den hisnandeutsikten, som trots allt är huvudattraktion här, är den högklassigamaten och den lågmält proffsiga servicen bara att betrakta som bonus.Bra att veta: Det kan vara svårt med parkering uppe på berget så tänkpå att inte äta alltför sent just på Na. Hellre 21 än 22. Vid den tidenhar du dessutom chans att få ett bord vid det enorma panoramafönstretsom löper utmed restaurangen.

Na Burguesa
Carrer Cami Monument de Na Burguesa s/n
+34-971-40 09 01

 

Boende i Genova
För den som vill bo i Genova är alternativen väldigt få, för att inte säga icke existerande. Bäst boende är utan tvekan villan Casa Tranquila som drivs av det mycket trevliga och gästvänliga brittiska paret Fiona och Tim Hiscox som har flytt London till förmån för Mallorca. Casa Tranquila har pool, magnifik trädgård som är fri att hänga i och en privat takterrass med fantastisk utsikt för gästerna. Du kan antingen hyra hela övervåningen av villan, som då består av två lägenheter med separat entré, eller en av lägenheterna. Fiona och Tim började med uthyrningen för två år sedan, lägenheterna är nyrenoverade och standarden mycket fräsch. Kök finns. En oväntad detalj: handdukarna på Casa Tranquila kommer från Ralph Lauren.

 

Publicerad: 2009-08-15