Mallorca, Spanien: Shopping på Mallorca
Foto: Istock
Spanien

Shopping på Mallorca

Hotell i Palma

Palma är en perfekt shoppingstad. Här vimlar av kläd- och skoaffärersom de flesta erbjuder längre priser än i Skandinavien. Den klassiskashoppinggatan som för var dag blir exklusivare är Jaime III och den”nya” trendgatan med A-läges affärer är Paseo Borne.

Här öppnar Hugo Boss ny affär, Zara har flyttat vägg i vägg med fjolårsintroducerade HM. Massimo Dutti (spanskt snyggt och lättkombinerat dam och herrmode) , Corner (trendiga och kända märkeskläder och skor), Lófre (fantastiska kvalitetsväskor) Tous (spansk design med roliga smycken och väskor) ligger också här. Upp till höger just innan McDonalds på Carrer Jovellanos finns sen Ralph Lauren, Pepe Jeans och Byombo (indiska saronger till varma sommarkvällar).

Fortsätter du sedan Calle Unión bort mot Plaza Mercat hittar du det kända spanska märket Adolfo Dominguez mitt emot stans Gant-butik. Purificación Garcia är en annan känd designer med läcker affär i det modernistiska Can Casayas-huset på Plaza Mercat. Här hittar du också den kända designern Yvonne Rohé och den eleganta chokladaffären Chocolat Factory. Lite högre upp om man följer blomstergatan la Rambla så kommer man till Calle Olmos (Oms)  – gågata full med små spanska butiker, kläder, skor och gardiner.

Calle San Miguel som leder från Oms till Plaza Major har även den fått ett nytt ansiktslyft; Corté Inglés ägda kjedjan Sfera, läckert mode till bra priser, kände spanske designern Jordi Labanda, Timberland, Camper, ungdomskedjan New Yorker, Toque med alla sina festblåsor. Kolla in den nya chokladaffären Cacao Sampka på Plaza Marquès Palmer 1.

Corte Inglés har två varuhus i Palma. Det lilla på Jaime III, det största på Las Avenidas. Runt det finns mängd nya affärer som gjort hela området till ett populärt shoppingstråk. Även här hittar du Zara, Mango, Camper, Prenatal och många andra butiker.

Affärerna inne i Palma har öppet måndag – fredag 10.00 – 13.30 och 17.00 – 20.00. Lördagar 10.00 – 13.30. Det blir vanligare och vanligare att affärer har öppet på siestan och även på lördag eftermiddag. Córte Inglés har öppet måndag – lördag 09.30 – 21.30.

Porto Pi
Ett bra alternativ för regniga och kanske allt för heta dagar. Här finns allt bekvämt under ett tak med luftkonditionering, en stor parkering och en mängd affärer såsom ZARA, Zara Homes, Massimo Dutti, Disney Store, Levi’s , Pepe Jeans med flera. Man hittar även biografer, bowling och spelhall samt stort utbud av restauranger med snabbmat för hungriga magar. Öppet måndag – lördag 10.00 – 22.00.

Puerto Portals
Lyxhamnen med många läckra affärer för att locka köpglada jetsettare under sommaren. Frossa med stora plånboken i butiker som Arias, Le Pirat, Corner, Exclusive och Farrutx. Under sommaren är butikerna nästan alltid öppna – söndag som helgdag som sen kväll.

Outlet- Festival Park
Festival Park, strax norr om Palma, erbjuder ett stort utbud outlet-affärer för märken som Levi’s, Reebok, Nike och Quicksilver. Även biografer och restauranger. Öppet alla veckodagar 10.00 (söndag 11.00) – 22.00.
Adress: Autopista Palma – Inca- km.7.1 – Marratxi
www.festivalparks.com

Inca
Outletort för lädervaror från exempelvis Camper och Farrutx. Tycker du om inredningsdetaljer så besök den tyska affären Das Depot på genomfartsleden mellan Camper och Lidl. Vill man shoppa lugnt undviker man torsdagen, den stora marknadsdagen.

La Vinoteca
En dröm för vinälskaren. Cirka fem minuters taxiresa från Palmas centrum på Calle Bartolomeu Pou 29. Här kan du frossa i massor av kända och okända viner. Ägaren Juan Luis står gärna till tjänst med tips och råd. Öppet måndag – fredag 10.00 – 13.00 och 17.00 – 20.00. Lördag endast öppet på förmiddagen.

Mercado Olivar i Palma
Den största saluhallen i Palma är nyrenoverad och en fröjd för den matintresserade.  En bra start på marknadsdagen är en kaffe på baren Tulsa där mallorkinerna själva sitter och läser morgontidningen. Kolla in marknadsplatsen nummer 130 ”Ismael Cuenca y hijos” som är hovleverantör till spanske kung Juan Carlos när han här på semester. Öppet måndag – lördag 08.00 – 14.00
Adress: Plaza Olivar, Palma

Corte Inglés (stora)
Gourmetavdelningen på andra våningen får inte missas även om det är lätt att göra det då den ligger gömd bakom herravdelningens kostymer. Här finns massor av läckerheter att upptäcka; allt från Absolut Vodka till goda skinkor och delikatesser, och belgisk choklad. Här finns den egna bodegan med stort utbud av viner och cava väl bevarat i rätt temperatur, 16 grader.
Adress: Avinguda d’Alexandre Rosselló nr.18

Marknader (egen ruta)
Varje dag är det marknad någonstans på Mallorca, måndag till söndag. I storstäderna Palma, Inca och Manacor finns det också under veckorna de fasta matmarknaderna i form av ortens saluhallar.

Consell på söndag förmiddag
En australienare kom 1994 på idén att starta en lopp- och antikmarknad i byn Consell – den första av detta slag på Mallorca. Varje söndagsmorgon är det numera fullt liv och rörelse i Consell där man kan köpa allt från rostiga bilmotordelar till eleganta antika skåp. Här går det både att fynda och bli lurad.

Sineu på onsdag förmiddag
Ganska precis i öns mitt ligger denna riktiga jordbruksby som erbjuder en mångfaldig och riktig bymarknad varje onsdag morgon. Mitt i byn och på de närliggande gatorna fylls byn av allt från färska jordbruksprodukter till kastruller, underkläder och kreatur.

Llucmajor, söndag,onsdag och fredag
Inte lika stor som Sineu men en riktig bymarknad. Mat, kläder krimskrams och ett och annat djur. Passa på att ta en kaffe på Café Colon på Plaza de Espanya tillsammans med ortens herrar som dagligen har förmiddagsmöte här.

Felanitx på söndag
De flesta butikerna i byn håller öppet samtidigt som byns gator är fyllda av marknadsstånd med allt möjligt utbud. Uppe på kullen ligger saluhallen där det erbjuds färskt från bygdens olika gårdar. Nere på plazan vid kyrkan sitter ortsbefolkningen och dricker kaffe och delar med sig av dagens skvaller.

Santa Maria på söndag
Mycket populär och välbesökt söndagsmarknad för Palmabefolkningen. Mycket frukt och grönt, mat, kläder, växter, lite husdjur och mycket lite krimskrams.

Pollensa på söndag
En av Mallorcas absolut vackraste byar. Härlig stämning på byns gator och på mötesplatsen Plaza Mayor som är full med små kafeér och krogar. Passa på att beskåda den fantastiska utsikten över byn genom att ta dig de 365 trappstegen upp till den lilla kyrkan från 1799.

Hotell i Palma


 

Publicerad: 2008-03-03