HANDPLOCKADE TIPS

Londons bästa pastakrogar – 11 italienska höjdare

Mar 05, 2024

I den brittiska huvudstaden pågår en pastarevolution. RES har ätit sig genom elva av de främsta snackisarna.

Och hittat allt från ultraromantiska kvarterskrogar och Instagramvänliga trattorior. Till minnesvärda Michelinrestauranger och gamla klassiker som står sig än.

Foto: Pressbild.
 

1. Padella

Londons pågående kärleksaffär med pasta går att spåra till 2016. Då öppnade pastabaren Padella och ryktet om Jordan Frieda och Tim Siadatans perfekt tillagade småtallrikar spred sig som en löpeld.

Än i dag ringlar kön lång utanför deras adress på Southwark Street vid Borough Market.

I början av 2020 öppnades en andra filial, i mat- och nattlivsmeckat Shoreditch.

Enligt matbibeln Foodism är Padellas pici cacio e pepe en av Londons bästa rätter. Det tycker vi att deras stracci i gorgonzolasås med sötlök också är.

1 Phipp Street, Shoreditch EC2A
www.padella.co

Foto: Pressbild.
 

2. Trullo

Tim Siadatan och Jordan Friedas allra första italienare ligger däremot i norra London, intill parken Highbury Fields.

Trullo är en utmärkt kvarterskrog som sedan 2010 dukat fram handgjord färsk pasta.

Boka ett av deras mysiga källarbås och beställ utsökt fettuccine med fänkål- och korvragù.

300-302 Saint Paul's Road, Highbury N1
www.trullorestaurant.com

Foto: Jérôme Galland.
 

3. Gloria

Under många år var Gloria, skapad av franska kroggruppen Big Mamma, östra Londons mest hajpade italienare. Trattorian är storvulen på bästa vis med ett rasande snyggt dekorsammelsurium.

Menyn är minst lika mäktig, både vad gäller omfattning och faktiska rätter. Kom hungrig och smörj kråset med delikatesser som tryffelpasta och lasagne i tio lager.

Addera utmärkt service, fantastiska viner och extremt god stämning.

54–56 Great Eastern Street, Shoreditch EC2A
www.bigmammagroup.com/trattorias/gloria

Foto: Lateef Okunnu. 
 

4. Circolo Popolare

Vi måste också tipsa om Glorias systertrattoria, Circolo Popolare i livliga Fitzrovia.

Även denna är en ”larger than dolce vita”-krog med trädgårdsliknande inredning så tjusig att man dånar.

Sen dukas dock den sicilianska maten fram och all uppmärksamhet går till husets linguine i en sås på datterinitomater som lagts på en bädd av örtig ricotta. Därefter parad med ett glas vermentino. Delikat!

40–41 Rathbone Place, Fitzrovia W1T
www.bigmammagroup.com/trattorias/circolo-popolare

Foto: Nacho Rivera.
 

5. Jacuzzi

Inte fått nog av Big Mamma än? Gruppens fjärde utpost i London hittas i Kensington. Det är ett enormt utrymme på tre våningar med plats för 170 gäster, som fullkomligt briserar av grönska och kulört kakel.

Visst är det kitschigt, bokstavligen gjort för Instagrameran. Men det är också ännu en gång sanslöst snyggt, mycket bra service – och så mycket god pasta att det är svårt att bestämma sig.

Tips från coachen: hemlagad spaghetti med musslor och krabba i körsbärstomatssås, toppad med citronzest och färsk chili.

94 Kensington High Street, Kensington W8
www.bigmammagroup.com/trattorias/jacuzzi

Foto: Campania & Jones.
 

6. Campania & Jones

Det finns drygt 18 000 restauranger och pubar i London… Att utnämna den mest romantiska är inte bara omöjligt utan också lite dumt.

Ändå: undertecknad har nu bott i den brittiska huvudstaden i över tio år, och än så länge har ingenting slagit stämningen på Campania & Jones.

Den charmigt trånga kvarterskrogen hittas intill Colombia Road vars blomstermarknad på söndagarna är enormt populär. Grundaren Emma Iantosca har därför som princip att det då bara är drop-in som gäller.

Kom med andra ord när det öppnar klockan 12, skriv upp er och botanisera bland blomstren medan ni inväntar samtal om att ert bord är klart. Det är värt väntan!

Den handgjorda pastan är förstås dagsfärsk och serveras bland annat i form av pappardelle med långkokt kaningryta.

Är solen framme? Sitt ute! Andra dagar är både utrymmena runt baren och rummet längts in mysiga.

23 Ezra Street, Bethnal Green E2
www.campaniaandjones.com

Foto: Haydon Perrior.
 

7. Pastaio

Få Londonresor är kompletta utan häng i puttriga Soho och runt Carnaby Street. Här är de bra krogarna så många att det är svårt att veta var man ska börja, eller sluta!

För pasta anbefaller vi hur som helst brittiske kocken Stevie Parles påhitt Pastaio där alla sorterna är handgjorda och dagsfärska.

På bordet landar bland annat nära nog en hel hummer på en bädd av linguine, bottarga, vitlök, chili, persilja och vitt vin.

Liksom en maffig bolognese på karljohansvamp och oxkött som puttrat i åtta timmar innan den svängts ihop med tagliatelle och parmesan.

Vi som sjunger i kolhyderaternas hyllningskör lägger glatt till Pastaio i nothäftet.

19 Ganton Street, Carnaby W1F
www.pastaio.co.uk

Foto: Pressbild.
 

8. Officina 00

Officina 00, en snyggt industriromantisk lokal med rustika träbord och dämpad belysning, är helt tillägnad färsk pasta. Vilken skapas framför ögonen på dig i det öppna ”teaterköket”.

Grundarna Enzo Mirto och Elia Sebregondi är uppvuxna i Neapel, men inspirationen till rätterna är hämtade från deras hemlands alla väderstreck.

Tallrikarnas försynta storlek vittnar om avsikten att festmåltiden ska delas i goda vänners lag. Ett välkommet initiativ eftersom man gärna provar så många rätter som möjligt, flera av pastasorterna klingar spännande obekanta när menyn ögnas igenom.

Det här är nämligen inte ”pasta jag kan laga själv hemma” utan sådant som cappellacci parad med zucchini och mynta, och corzetti med skogssvamp, fänkål och persilja.

Allt alltså handgjort och värt vartenda extra kilo du kommer lägga på dig.

156 Old Street, Shoreditch EC1V
www.officina00.co.uk

Foto: Molly Fletcher.
 

9. Bancone

Bancone hittas på tre platser i London, samliga bra.

Men bäst är Michelinrekommenderade hemvisten i Covent Garden där allt handlar om färsk pasta.

Det finns alltså mycket att välja mellan, men den återkommande snackisen ”silk handkerchiefs” är förstås ett måste: färsk fazzoletti ihop med en confiterad äggula och generösa mängder valnötssmör.

39 William IV Street, Strand & Covent Garden WC2N
www.bancone.co.uk

Foto: Anton Rodriguez.
 

10. Luca

Luca tillhör Londonkrogarna som fått en faktisk stjärna, och den är välförtjänt.

Krogen huserar i Clerkenwell, en lite bortglömd stadsdel inklämd mellan King’s Cross och City of London, och här är allt minutiöst genomtänkt.

Från den snygga inredningen och observanta servicen till den ”britalienska” maten. Det vill säga italienska recept lagade med brittiska råvaror.

Tortellinin fylld med delicapumpa, amaretti, salvia och picklad chili smakar som ett matminne för livet.

Det gör även knytena av agnolotti som fyllts med kronärtskockor, hasselnötter och inlagd citron, och rigatonin med fläskragùn lagad på tomater, sardeller och mynta. 

88 Saint John Street, Clerkenwell EC1M
www.luca.restaurant

Foto: Pressbild.
 

11. Harry’s Bar

Det fanns förstås italienska krogar i London långt innan pastatrenden slog igenom 2016. Så som klassiska Harry’s Bar anno 1979 i Marylebone.

Vi pratar fullfjädrad retroglamor så som den såg ut och smakade i Venedig på 1950-talet. Det är mörkt och stimmigt, klätt i träpaneler och med speglar och tätt sittande tavlor på väggarna.

Komforten är omedelbar, servicen prickfri och kokkonsten likaså.

Menyn listar traditionella rätter – linguini vongole, ravioli di pesce spada, parmigiano triangoli – och varje tallrik som dukas fram framkallar ett ”ååh” följt av ett ”wow”. 

30–34 James Street, Marylebone W1U
www.harrys-bar.co.uk

Foto: Pressbild.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!