Svenskar portas när Cypern öppnar
NYHET

Svenskar portas när Cypern öppnar

Cypern förbereder för att öppna sina gränser för turister. Direktflyg ska tillåtas från 19 länder – dock inte från Sverige.

Beslutet gäller 16 EU-länder samt Schweiz, Norge och Israel, uppger Cyperns transportminister Yiannis Karousos enligt tidningen Cyprus Mail. I den första gruppen ingår tretton länder, bland dem Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Slovakien och Litauen. Därifrån tillåts direktflyg från den 9 juni, skriver den brittiska tidningen Daily Mirror, men besökarna måste gå med på att testa sig för coronavirus inom 72 timmar från ankomsten. Den 20 juni utvidgas kretsen med Schweiz, Estland, Polen, Tjeckien, Kroatien och Rumänien. Då slopas också testkravet för besökare från de 13 första länderna.

Stora länder saknas

Ett antal länder saknas dock helt på listan: De hårdast drabbade länderna, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien, liksom Beneluxländerna, Sverige och Ryssland. Karousos sade att listan ska uppdateras i takt med att coronaläget förändras, men gav enligt Daily Mirror inte stort hopp för britter som vill semestra i landet i sommar. Under lördagen rapporterades inga nya smittade på Cypern, vilket är första gången sedan den 9 mars. Oklart om Grekland. Ett annat populärt resmål för svenskar som det just nu råder oklarheter om är Grekland.

Tidigare i veckan meddelade landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att man öppnar landet för turism den 15 juni, men ännu har ingen officiell lista över vilka nationaliteter som då kommer tillåtas inresa presenterats. Klart är i alla fall att man inte öppnar gränsen för alla länder. Urvalet ska bygga på ”epidemiologiska kriterier”, och Greklands turismminister sade nyligen i en intervju med brittiska ITV News att britter sannolikt inte kommer tillåtas in i landet inledningsvis.

Reseexperten Lottie Knutson beklagar beskedet att Cypern inte välkomnar svenskar när landet öppnar sina gränser efter coronakrisen i juni.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Vi kan ju tycka att vår strategi är hur bra som helst men den upplevs inte så i omvärlden, säger hon i en intervju med TV4.

På frågan om Sveriges pekas ut som Europas mobboffer svarar hon ”i utländska ögon, ja”. Knutson oroas över att fler länder ska följa i Cyperns spår och stänga ute svenskar. Till Expressen säger hon att svenskarna nu blir bestraffade och isolerade på grund av regeringens vägval.

Publicerad: 2020-05-28