Svensken väljer oftast fyrstjärnigt hotell
Foto: Istock
Hotell

Svensken väljer oftast fyrstjärnigt hotell

Att bo på hotell är fortfarande den vanligaste boendeformen framför andra när svensken är på semester. Och när vi väljer hotell väljer vi oftast fyrstjärnigt.

Även om Airbnb och andra alternativa boenden slagit stort de senaste åren är det fortfarande hotellen som får de flesta bokningarna. Det visar en undersökning som hotell- och resesöksajten Momondo.se har tagit fram där man undersökt vanorna på resan. Svenskarna föredrar hotell, hela 61 procent svarar att de väljer det framför andra boendealternativ när de ska ut och resa – där läget, närhet till aktiviteter samt tillgång till wifi är viktigare än prislappen.

– Ser man till generationsskillnader så visar undersökningen att ett snabbt wifi är den enskilt viktigaste faktorn för svenskar mellan 19-22 år när de väljer hotell. Det är den första generationen som prioriterar nätet före närhet till aktiviteter, säger Carl Sundberg, svensk talesperson för momondo.  

Vad gäller hotellstandard, är det återigen kvalitet och inte priset som styr. De flesta (42 procent) föredrar fyrstjärniga hotell, följt av tre stjärnor med 32 procent, medan 16 procent vill unna sig en vistelse på ett femstjärnigt hotell. 

– Vi spenderar generellt sett gärna pengar och unnar oss när det kommer till semester, och det gäller även när det kommer till valet av hotell. Bekvämlighet går före prislappen säger Carl Sundberg, svensk talesperson för Momondo.

Bokning och timing

  • Svenskar söker efter hotell mer än en månad i förväg. 
  • Svenskar söker i genomsnitt i fem minuter efter ett hotell.
  • Ny vecka, nya resplaner: svenskar söker oftast efter hotell på måndagar. 

Så vill svenska resenärer bo på hotell

  • Fyrstjärniga hotell är mest populära.
  • Den viktigaste aspekten när hotellet ska väljas? Läget.
  • Värdesätter bra service och vill ha bra wifi.
Publicerad: 2018-07-06