Sverige: Bäst i världen – Ola Salo
Foto: Morgan Norman
Intervju

Bäst i världen – Ola Salo

Ola Salo är en van resenär som tack vare sitt artisteri besökt många metropoler och avkrokar i vår värld. Trots sin en fäbless för det exotiska har Sverige en särskild plats i hans hjärta. Här är Ola Salos bästa… 

Text: Kajsa Beausang

…Stad 

– New York är en svårslagen stad. Två av mina bästa semesterresor har gått dit. Ena gången åkte jag dit med min bästis Lasse, basist i The Ark, helt spontant en långhelg. Det var runt 2005, då hade The Ark en liten hajp där och vi hade fått kompisar på Lower East Side och lärt känna staden en del. Vi var rusiga, jetlaggade och hade en härlig overklighetskänsla hela helgen som inte släppte förrän vi var hemma igen. Vi hängde framförallt på ett ställe som hette Pink Pony, som tyvärr inte finns längre. Det var en bohemisk, franskinspirerad bar och restaurang där unga, kreativa typer vistades. Den andra minnesvärda New York-resan var 2010 när jag och min fru var där på bröllopsresa. Det var efter recessionen och det var påtagligt en helt annat stämning i staden – nedtonad och i vissa områden nästan spöklik. Även om det var deppigt att Pink Pony var borta, var det en fin resa. Vi hade ett nyväckt raw food-intresse och gjorde det till en utmaning att försöka äta på varenda raw food-restaurang i New York. Rörelsen var ganska ny då, men om det är någonstans som nya företeelser fäster snabbt är det i New York, det fanns med andra ord gott om sådana ställen. Vi fick begränsa uppdraget till Manhattan.  

…Ö 

–  Det får bli en ö med det inte så smickrande namnet Skitön. Jag växte upp i Rottne utanför Växjö, och där lägger Sörabysjön med en liten, liten ö som jag och mina syskon ofta paddlade till som små. Vi döpte den till Skitön eftersom den var täckt av fågelbajs. Dit paddlade jag även i tonåren med en kompis och så satt vi där och filosoferade eller fiskade.  

…Kafé 

– Jag älskar kaféer! I Stockholm finns en stor favorit, Älskade Traditioner, som ligger på Södermalm. Namnet till trots är de relativt nytänkande. Här blandas gamla svenska traditioner med amerikans diner-känsla. Det är färgglatt, mysigt och de har en livsbejakande meny med våfflor. Det bästa jag vet är att gå och fika med någon av mina döttrar. Den äldsta är åtta år och under en fika får vi chans att ha ett riktigt genuint och filosofisk samtal och en fin stund tillsammans. Men det är även jättemysigt att gå och fika med min yngsta dotter som är tre år.  

Älskade Traditioner, Södermannagatan 42, Stockholm 

facebook.com/alskadetraditioner 

…Bar 

– The Arks andra hemland under våra år tillsammans var Italien. Centrum för nöje i Italien är Milano. Det första vi gjorde varje gång vi kom dit var att gå till en drinkbar som hette Martinique. Man skulle kunna tro att det skulle ha en karibisk touch, men icke. I Italien är man helt enkelt för förtjust i sin egen kultur. Stället hade två våningar och var ganska litet, men vi älskade det.   

…Hotell   

– Jag älskar Norrland. Det är en ynnest med mitt yrke att jag får se så många platser och när jag kommer till Sundsvall bor jag gärna på hotell Kanust som har Sveriges kanske vackraste trappa i lobbyn. Där hänger även en modern oljemålning av Björn Wessman som jag tycker mycket om. Kanust har vackra rum, trevlig personal och ligger i en fin stad. Jag älskar att jag har hela Sverige som arbetsplats och jag har skapat en stark relation till många städer. En bieffekt av mitt jobb är att jag bor mycket på hotell och jag har sett en stark utveckling av hotellen i Sverige på senare år. Jag gillar när de känns personliga och det är kul när stora kedjor som till exempel Scandic väljer att inte göra om alla sina hotell i en och samma stil, utan tvärtom skapar unika hotell som Haymaket och Downtown Camper i Stockholm.  

Elite Hotel Knaust, Storgatan 13, Sundsvall 

elite.se 

Haymarket, Hötorget 13-15, Stockholm 

scandichotels.se 

Downtown Camper, Brunkebergstorg 9, Stockholm 

scandichotels.se 

…Restaurang 

– Jag är från Växjö och trots att det är en listen stad finns det ett stort kulturellt utbud, mycket tack vare en enda familj – familjen Hector. Den här kreativa skaran driver bland annat restaurangen Kafé de luxe och Tyrolens nöjespark i Blädinge. Syskonen Hector och gänget runt dem har skapat mötesplatser som känns väldigt tillåtande och välkomnande med en speciell estetik av återvunnen inredning samt en härlig meny som består av en blandning av Småland och världen. Kocken har en särskild fascination för kroppkakor och har utvecklat flera intressanta varianter. 

Kafé de luxe, Sandgärdsgatan 17-19, Växjö 

kafedeluxe.se 

Tyrolen, Mitt i den småländska skogen i Blädinge 

tyrolen.se 

…Park 

– Malmö förstås! Det är ju parkernas stad. Parkerna ligger centralt och man umgås verkligen i dem. Min favorit är Slottsparken, där har jag tagit många härliga promenader.   

Publicerad: 2019-06-05