Sverige: Betydligt färre flygresor bokade inför sommaren
Getty Images
Nyhet

Betydligt färre flygresor bokade inför sommaren

Resebolagen ser en tuffare sommar än vanligt framför sig. Allt färre svenskar har bokat en flygresa inför semestern och de aktuella bokningssifforna ligger betydligt lägre än förra året, rapporterar SR Ekot. 

Text: Viggo Cavling & Elin Fellman

För resebolaget Ticket handlar det om ungefär 13 procent färre bokningar jämfört med sommaren 2018.

– Det är våra siffror men de är viktade, så det här är något som återspeglas i hela branschen, säger Katarina Daniels som är kommunikationsansvarig på Ticket.

Hon tror att fjolårets varma väder har spelat en avgörande roll. Men det kan också handla om att svenskarna ställer om sina resevanor.

– Vi ser att trenden är att långresorna ökar, men de kortare resorna minskar, framförallt inom Europa.

Även Resia bekräftar nedgången. Resebyrån har 10 procent färre bokningar nu än vid samma tid i fjol. Priserna på resorna har redan gått ner inför sommaren och kan fortsätta i samma takt beroende på vädret.

– Det beror väldigt mycket på midsommarvädret. Är det en regnig och kall midsommar finns det en stor sannolikhet att priserna sticker iväg uppåt. Blir det varmt och det håller i sig kommer vi nog att se en fortsatt prispress, säger Daniels.

Det är inte bara charter- och reguljärflyg som ser en nedåtgående trend. Inrikesflygandet minskar ännu mer, enligt trafikstatistik från Swedavia. I maj gick inrikesresandet ner med hela 11 procent jämfört med samma månad ifjol.

– Vi har sett samma utveckling hela året och det finns ett antal faktorer som samverkar, säger Elizabeth Axtelius, flygmarknadsdirektör på Swedavia

– I maj hade vi dessutom pilotstrejk som påverkade i inledningen av månaden. Men det finns en konjunkturoro, det finns en oro kring börsen och bostadsmarknaden, vi har en svagare svensk krona, och så påverkar självklart flygskatten och klimatdebatten, säger hon.

Publicerad: 2019-06-11