Sverige: Ett med naturen
Tips

Ett med naturen

Lediga rum & priser Treehotel

Alla har vi fantiserat om att någon gång bo i en koja. Nu blir drömmen verklighet, på Treehotel i Norrbotten.

”I en tid av urban rotlöshet blir Trädet en symbol för en plats som alltid finns där, en plats vi alltid kan återvända till” skriver Jonas Selberg Augustsén på sin hemsida, regissören till den svenska dokumentären Trädälskaren. Filmen handlar i grova drag om ett försök att stilla människans rotlöshet genom att bygga en trädkoja och under inspelningen bodde teamet på Brittas Pensionat i Harads, Norrbotten. Ägaren till pensionatet, Britta Jonsson Lindvall, hade länge drömt om att utöka pensionatet och genom filmen föddes idén om Treehotel. Tre år senare hänger fem rum och en bastu flera meter upp i luften. Rummen är designade av framgångsrika svenska arkitekter som SandellSandberg, Bertil Harström, Mårten och Gustav Cyren, Bolle Tham och Martin Videgård och alla rum bär namn som speglar deras utseende: The Birds Nest, The Blue Cone, The Cabin, The MirrorCube, The Ufo, A Room With A View.

– Visionen är att skapa 24 rum designade av 24 olika arkitekter. Förhoppningsvis ska alla stå klara inom fem år, säger Sofia Lindvall, pressansvarig för Treehotel och dotter till Kent och Britta, grundarna av projektet.

 


 


Treehotel samarbetar enbart med lokala producenter och ställer hårda krav på att arkitekterna tänker ekologiskt. Att träden inte skadas har varit ytterst viktigt, berättar Sofia.
­­– Vi använder varken spik eller skruv när vi hänger upp rummen. Istället hålls de uppe med selar och speciella klämmor som fästs runt träden. Eftersom tall även växer på bredden justerar vi klämmorna en gång om året så att träden ska fortsätta växa.

Rummen är utrustade med el och belysning men saknar vanlig dusch. Istället är alla rum utrustade med en Rukka Moinika, en slags vattentank i glas som rymmer tre liter vatten.

Det ekologiska tänket märks även i utbudet av aktiviteter. Treehotel erbjuder inte snöskoterturer utan satsar på naturnära upplevelser som snövandring, hundspann, pimpelfiskning och längdskidåkning vintertid. På sommaren finns goda möjligheter till trekking, kajakpaddling och midnattsritt på hästryggen.
– Vi erbjuder även en så kallad village walk där man blir guidad genom Harads och får avslutningsvis fika hemma hos någon i byn som berättar sin historia. Säger Sofia Lindvall.

Treehotel öppnade i juli 2010 och riktar sig till alla som vill komma nära naturen och uppleva något unikt.

– Det är en rofylld känsla att sova i en trädtopp, säger Sofia Lindvall.

  

Treehotel/Brittas Pensionat
Edeforsväg 2 A
960 24 Harads

 

 

Publicerad: 2010-11-24