Sverige: Fem svenska spapärlor

Fem svenska spapärlor

Glöm vardagens alla måsten och låt istället lugnet infinna sig. Sverige har en mängd fina spahotell som kan ge dig ny energi och näring åt en vintertrött kropp. Här är fem fina tips.

Text: Kina Andersson

Sveriges bästa spa finns i Ystad

”Hängiven personal, grandios tillbyggnad, god mat och lyxig ritual, gör Ystadbornas juvel till ett spa i världsklass.” Så löd motiveringen när Spa Awards utsåg Salt Creek Spa på Ystad Saltsjöbad till årets bästa spa 2015.

Salt Creek Spa ligger bara tjugo meter ifrån öppet hav, och miljön påminner om en tropisk regnskog.  Direkt när man kommer in möts man av prunkande gröna växtväggar och vattenfall som försiktigt rinner ner längs en sluttande stenvägg.  De olika upplevelserna är inspirerade från sparitualer runt om i världen. Extra plus för de guldinklädda mosaikfaten.
ysb.se

 

Hänryckande glasmassage

Glasmassagen på Kosta Boda Art Hotel fick de flesta på fall när den introducerades. Den utsågs också till årets bästa behandling 2015. ”Innovativt och hänryckande” löd motiveringen. Behandlingen består av att man använder uppvärmd glaskonst för massage av nacke, dekolletage och kropp.

Kosta Boda Art Hotel är ett designhotell i glas och sten formgivet av Kosta Bodas formgivare och glaskonsten står förstås i fokus även på andra sätt med bland annat en bar helt i glas och en konstutställning i poolen. Förutom behandlingar erbjuds också olika former av träning.
Lediga rum & priser
 

Succéstart

Hooks Herrgård Spa & Fitness utanför Jönköping, öppnade i oktober 2014 och fick en succéstart. Det är en genomtänkt anläggning med bland annat en tjugo meter lång swimmingpool, avkopplande bad i varma och kalla källor och ett bastulandskap med upplevelseduschar samt rum för sköna behandlingar och träning.

Den 1 300 kvadratmeter stora spaanläggningen ligger intill herrgården med fin utsikt över Hokasjön.
hooksherrgard.se
 

Fjällharmoni

Copperhill Level Spa & Health Club i Åre handlar om naturnära och avskalad njutning; här kopplar man av med olika bad medan man betraktar den vackra fjällnaturen genom stora fönster.

Det är inte svårt att förstå hur Copperhill hamnade på Condé Nasts Travellers lista över världens bästa spa som ligger i en skidort. I behandlingsmenyn hittar man bland annat Stone Sensation, en kombination av varma lavastenar och kylande gel. Här finns också en privat spaavdelning, helt avskärmad från resten av spaavdelningen, som man kan boka för bad, bastu och behandlingar.
copperhill.se
 

En himmelsk spaweekend

Det är en speciell känsla att bo på Vadstena Klosterhotel där tjocka vitkalkade väggar, vältrampade stengolv och vackert välvda kryssvalv vittnar om hur livet en gång var i klostret. Det tyckte hotellorganisationen Historic Hotels of Europe också, och tilldelade Klosterhotellet det prestigefyllda priset "Most Romantic Historic Hotel Award 2016”.

Hotellets nya spaavdelning, som ligger några minuters promenad från hotellets entré, välkomnar med varma jordnära färger, levande ljus och en öppen spis i relaxrummet. Här finns en bastu, varma källor och en saltvattenbassäng och behandlingarna är klassiskt behagliga.

Lediga rum & priser

Publicerad: 2016-05-12