Sverige: Guide: Här kan du fira Sveriges nationaldag
Getty images
Tips

Guide: Här kan du fira Sveriges nationaldag

På torsdag är det återigen dags för en ny röd dag när vi firar Sveriges nationaldag. Här får du tips på härliga firanden i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Text: Elin Fellman

Sveriges nationaldag har firas sedan 1893 till minne av 1809 års regeringsform och av Gustav Vasas val till kung 1523. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag. Idag firar vi mest med uppträdande, aktiviteter, högtidstal och flaggviftande. 

Stockholm, Skansen

Det mest klassiska nationaldagsfirandet hittar du på Skansen i Stockholm. Dagen drar igån redan vid 10.00 med flaggtillverkning. Efter lunch bjuds det på nationaldagskonserter och folkdansuppvisning följt av kvällsprogrammet med svenska artister som Carola,  Sara Zacharias, Bishara Morad och Lisa Nilsson. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tillsammans med familj kommer att vara på plats. 

Göteborg, Slottsskogen

I Göteborg är det största nationdaldagsfirandet i vackra Slottsskogen. Här bjuds det bland annat på medborgarskapsceremoni med folkdans, tal och musik. Ta med picknick och slå dig ner i det gröna gräset. 

Malmö, Stortorget

På Stortorget i Malmö firas nationaldagen bland annat med en konsthantverkarmarknad och en välkomstcermoni för nya svenska medborgare. Det blir också en mer tradiotionsenlig flaggparad och flera högtidstal. På kvällen uppträdet även Alcazarstjärnan Lina Hedlund och Malmös souldrottning LouLou Lamotte. 

Stockholm, Kungliga slottet

Kungafamiljen avslutar nationaldagen på Skansen men kommer att inleda den på Kungliga slottet i Stockholm. Här bjuds på en gedigen historielektion under en rundvandring i slottets paradrum, museer och kyrka. Dagen till ära öppnas också Logården, Östra- och Norra valvet där barnen kan prova mantlar och kronor. Musiken står Stockholms studentsångare och Försvarsmusiken för. 

Göteborg, Hammarkulletorget

I Angered i Göteborg bjuds det på ett lite annorlunda nationaldagsfirande när Club Deportivo Libertad och Folkdansringen går samman. Club Deportivo Libertad är en boviliansk förening som kommer att bjuda på dans, karneval och uppträdanden. Svenska Folkdansringen kommer också att bjuda på en dansuppvisning. 

Malmö, Folkets park

Till Folkets park i Malmö ska man gå om man har barn. Under barnens nationaldag får man bland annat testa på akrobatik, jonglering och hisnande balanskonster. Det blir även allsång och danslekar för de små.

Publicerad: 2019-06-04