Sverige: Guide: Svenska favoriter
Tips

Guide: Svenska favoriter

Gastrohotell på Österlen, fågelnäste i Västerbotten eller ”zero vacation” i Stockholms skärgård? Det är lätt att glömma hur många härliga boenden och platser vårt eget land har att erbjuda. Här är sex tips för dig som vill upptäcka mer av vad Sverige har att erbjuda i sommar.   

Text: Kajsa Beausang & Annika Goldhammer

Talldungens gårdshotell, Brösarp 

Mitt bland Brösarps backar på Österlen, med skir björkskog och Havängs milsvida sandstrand inpå knuten, ligger Talldungens gårdshotell – landets mysigaste gastroresmål. Här bokar man ett så kallat Spisarpaket och får en fenomenal femrättersmiddag, vackert boende och ljuvlig frukost (de nybakade frallorna från husets mikrobageri är anledning nog att resa hit).  

Hjärtat i huset är matsalen. Här väntar 100 procent hygge: en doft av brynt smör, precis lagom avslappnad service, naturviner, slingerväxter runt fönstren och skolplanscher på väggarna. Inled gärna kvällen med ett glas i trädgården eller i det hemtrevliga sällskapsrummet.  

Behöver aptiten byggas upp finns flera fina vandringsleder i omgivningarna. 

talldungen.se 

I närheten:  

- Wanås Konst. En knapp timme norrut ligger denna permanenta konstutställning i det fria. Det är lika mycket en natur- som konstupplevelse, med över 70 installationer, skulpturer och ljudverk av konstnärer som Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén. Här finns också bra restaurang och butik. Det intilliggande hotellet har utsetts till Årets mest ”fab” av White Guide.  

- Österlen med alla sina kaféer, gårdsbutiker och gallerier.  

- Nationalparken Stenshuvud med lång, fin sandstrand. 

- Brösarps gästgiveri med berömd skånsk äggakaka. 

wanaskonst.se 

visitystadosterlen.se 

sverigesnationalparker.se/park/stenshuvuds-nationalpark 

gastis.se 

Bergaliv, Hälsingland 

Högt uppe på Åsberget vid Orbaden i Hälsingland gömmer sig ett tio meter högt trähus med en storslagen utsikt över Ljusnans dalgång. Den arkitektritade träkojan är byggd av obehandlad kärnfuru och består av två rum. Takrummet saknar väggar, vilket ger 360-gradig utsikt och en känsla av att vara ett med naturen.  

Det nedre rummet har ljusa träslag och minimalistisk inredning: en vinklad träbänk vid fönstret och två futonmadrasser som bäddas med sängkläder av linne. Tillsammans med tystnaden och stillheten gör det Bergaliv till en plats för både naturjunkies och utbrända i behov av en retreat. 

Vid Orsjön nedanför berget ligger Orbaden, Hälsinglands riviera. Ovanför den fina sandstranden tronar Orbaden Spa & Resort med bra restaurang och fint spa.  

I anslutning till Åsberget finns också flera fina vandringsleder, bland annat Hälsingeleden. 

bergaliv.se 

I närheten: 

- Det ekologiska bryggeriet Organic Smash. 

- Hälsingeidyllen Järvsö med Hälsingegårdar och fina naturupplevelser längs Ljusnan. Missa inte Järvsö Creperie, landets bästa creperie, eller urcharmiga Järvsöbaden. 

- Järvsöbergets cykelpark med downhilleder för alla nivåer. 

- Trolldalen med restaurang, butiker och linne hos Växbo lin.  

- Flera bra loppisar, exempelvis Röste möbler & prylar. 

organicsmash.se  

jarvso.se 

jarvsocreperie.se 

jarvsobaden.se 

jarvsobergscykelpark.se  
vaxbolin.se
 

 

Hotell Kust, Piteå 

I hjärtat av Piteå ligger Kust, stadens nya landmärke och Norrlands flottaste designhotell. Med sina 15 våningar reser sig hotellet markant över trästadens övriga arkitektur. Konceptet är inspirerat av Piteälvens resa från fjäll till kust: längs trapphuset forsar en älv i form av en ljusinstallation och golven i korridorerna ser ut att vara täckta med mossa.  

Högst upp ligger Norrlandskustens högst belägna skybar. Här serveras drinkar med utsikt över halva Norrbotten. Sätter hungern in finns White Guide-listade restaurang Tage en trappa ner.  

Sommartid lockar Piteå med en av Sveriges vackraste stränder, Pite havsbad, men för den som föredrar uppvärmda bassänger har Kust ett 500 kvadratmeter stort spa med pooler både ute och inne och en spalounge med rogivande utsikt över Piteälven. Och för den som vill unna sig något extra har hotellet fyra årstidssviter, varav en inspirerad av den nordiska sommarnatten.  

hotellkust.se 

I närheten:  

- Pensionatet, supermysigt bed & breakfast och ett andra vardagsrum för kreativa lokalbor. Här finns även en butik med lokal design och Kiosken Pizza & Vin. Den senare lockar med naturviner, stenugnsbakade pizzor och avslappnad hemma hos-känsla. Kocken har både Noma och Oaxen på CV:t. 

- This is How, litet ölbryggeri som gör Berliner Weisse med smak av åkerbär, blodapelsin-IPA och andra smakexperiment i ett gammalt bussgarage.  

- Stormyrbergets gårdsbutik med ekologiska grönsaker och konsthantverk. 

- Piteå Havsbad – Norrlands riviera. 

- Ön Stenskär med lång sandstrand, lagunliknande naturhamn och charmiga fiskestugor. 

pensionatet.com 

thisis.how 

stormyrberget.se 

pitehavsbad.se 

 

Granö Beckasin, Umeå 

Den lilla byn Granö gömmer sig i den norrländska vildmarken, en dryg timme från Umeå. Här erbjuds boende i spektakulära "fågelnästen" i träden eller i ett nybyggt, något spartanskt ekohotell. Nästena har hotellstandard och stora fönster med utsikt över Umeälven. På morgonen levereras frukosten i en korg till dörren.  

Hit åker man främst för naturupplevelsen. Det finns en rad organiserade aktiviteter att välja mellan: stilla flottfärder på Umeälven, paddling under midnattssol, cykelutflykter och guidade vandringar (exempelvis en med fokus på skogens apotek). Man kan också åka hit på en yogaretreat. Då ingår både boende, veganska måltider i Granö Beckasins kravmärkta restaurang och yogalektioner med skogen som kuliss. 

granobeckasin.com 

yogaretreatsnorrland.se 

I närheten: 

- Granöbygdens 9-hålsgolfbana. 

- Sjungaregården, en västerbottengård med kafé, flera gallerier och sommarkonserter i logen.  

- Glassbonden i Vännäs. I lantgårdens glasskafé serveras smaker som västerbottenost/päron och älgört med utsikt över Vindelälven.  

- Umeå med sitt stora utbud av kultur och restauranger. Två tips för hungriga är Köksbaren och Gotthards Krog. 

granobygdensgk.se 

glassbonden.se 

visitumea.se  

Nolla, Stockholms skärgård  

På Lidö i Stockholms skärgård erbjuds i sommar ”Zero Vacation”, ett helt fossilfritt semesterkoncept som inte orsakar några växthusgaser – en lisa för alla med flygskam. Och ett bekvämare alternativ till tältsemestern. 

Boendet, ”Nolla Cabin”, är enkelt men ytterst instagramvänligt: en nio kvadratmeter stor träkabin med solpaneler på taket och fönster med utsikt ut mot havet.  

Konceptet inkluderar även transport i utsläppsfria fordon och lokalproducerade måltider. De senare serveras på Lidö Värdshus, som står bakom projektet tillsammans med det finska energi- och drivmedelsbolaget Neste.  

Målet är att göra hela ön fossilfri.  

lidovardshus.se 

Andra besöksvärda öar i Stockholms skärgård: 

- Svartsö i mellersta skärgården har två klara insjöar, bra kulturliv och Svartsö Krog, en av skärgårdens bästa restauranger. Övernatta på det fina vandrarhemmet eller coola glampingen Svartsö logi. 

- Gällnö lockar med pastoralt landskap, prisbelönt vandrarhem och fantastisk krog med tillhörande sommarbar, lanthandel och kafé. Här finns också landets mest minimalistiska boende: Fransvagnen. 

- Möja, en Saltkråkanidyll med fina badklippor, bra cykelvägar, karibisk hamnbar och genuina fiskekrogen Wikströms Fisk. 

svartso.se 
gallno.se 
mojaturistinfo.se 

Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Varberg  

Glöm skandinavisk minimalism – här frodas svulstiga sammetssoffor med venetianska takkronor, buddhastatyer, djurskulpturer, äkta konst och enorma urnor med färska blomsterarrangemang. Hotellet har en florist anställd som dagligen ser till att hotellets alla utrymmen är pimpade med prunkande snittblommor i fantasifulla konstellationer. Det är roligt att bo här! Det är inte någon inredningsbyrå som har stått för utformningen av hotellet, utan ägarna själva: det kreativa radarparet Lars-Olof Oskarsson och Anna Riis. De köpte hotellet 1994 och har utvecklat, renoverat, köpt till och byggt om i flera omgångar sedan dess. Dessutom har de satsat stort på spaverksamheten. Spaavdelningen ligger högst upp i hotellet och har en fantastisk utsikt över Varbergs fästning och stadens takåsar. Ayurvedafilosofi och japanska onsenbad går som en röd tråd genom den 2 300 kvadratmeter stora spaavdelningen.  

Vill man inte lämna byggnaden behöver man inte det – här finns två restauranger: Den stora matsalen, som serverar säsongsbetonad och lokalproducerad mat, och Nami, en japansk krog med sushi, sashimi och andra japanska rätter. 

varbergsstadshotell.com 

I närheten:  

- Torgmarknaden. Hotellet ligger vid torget mitt i Varberg, där det är marknad onsdagar och lördagar året om. Men här heter det inte marknad, vill du känna dig som en lokalbo säger du rätt och slätt torg, till exempel ”i dag är det torg”.  

- Restaurang Prästgatan är ett bra lunchalternativ.  

- John’s Place på stranden serverar finfin mat i avslappnad och mysig miljö. Det är poppis – boka i god tid. 

- Butiken Wonder har ett smakfullt, handplockat utbud av kläder för både män och kvinnor. Servicen är personlig och det är svårt att gå härifrån tomhänt.  

- FGL Store, showroom och butik som drivs av två av bygdens driftiga kvinnor: Kristin Lagerqvist, som driver livstilsbloggen Krickelin, och kocken Miranda Johansson. Fint urval av kläder, smycken, accessoarer och inredning.  

prastgatan.se 

johnsplace.nu 

fglstore.se 

 

Publicerad: 2019-07-05