Sverige: Nya norrländska designhotell
Sverige

Nya norrländska designhotell

Den yttersta lyxen kan vara exklusiv tystnad i storslagen natur — att få sitta tusen meter över ­havet vid en öppen brasa och se ut över snövidder. Precis innan jul förra året öppnade Fjällnäs, efter att ha ritats om av arkitekten Fanny Sachs och fått ett tillskott på två gästhus, en spaanläggning och ett kapell med fönster skapade av konstnären Karin Mamma ­– Andersson. Hotellet byggdes från början 1882, och den nya inredning har influerats av samernas åtta säsonger.

— På den här platsen finns en tradition och ett naturligtsjälvförtroende som redan satt i väggarna, och det ville jag få fram,säger inredningsarkitekten Shideh Shaygan.
Den samiska kulturen är också inspiration för den nyagourmetrestaurangen Niesti (som betyder matsäck på ­samiska) längst upppå Förberget i Åre. Restaurangen kommer att servera ekologisk ochnärproducerad norditaliensk mat i jämtländsk tappning och är en del avdet nya lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge som öppnade i december förra året.­Copperhill Mountain Lodge har kostat hela 500 miljoner kronor attbygga och är en av få svenska medlemmar iDesign Hotels. Ta den privata liften till toppen och sätt dig framför den trettiotvå meter höga öppna spisen. Ulrika K Engström

Fjällnäs
Malmagen, Tänndalen (fem mil från Rørås flygplats)
0684-230 30
Dubbelrum 2 895–5 195 kronor
fjallnasreserve.com


Copperhill

Copperhill Mountain Lodge
Förberget, Åre-Björnen
(drygt två kilometer från Åre-Björnens centrum)
0647-143 00
Dubbelrum från 2 014 kronor (om du stannar
i en vecka) 2 865 kronor för en natt)
Lediga rum & priser


Fjällnäs

Publicerad: 2009-04-03