Sverige: Så solar du säkert i sommar
Getty images
Tips

Så solar du säkert i sommar

Sommaren börjar kännas inom räckhåll och med tanke på det extrema vädret i fjol är det många som tänker på att sola säkert i år. Här kommer sex tips för ett säkert solande. 

 

Text: Elin Fellman

Under den senaste månaden har flera sökord skjutit i höjden, enligt alltommelanom.se. ”Hudcancer” och ”Hur länge ska man sola?” ökade med 50 procent och sökordet ”Malignt melanom” ökade med 100 procent.
 
Här kommer sex tips och råd som rör säkert solande. 
  • Undvik att vara i solen mellan klockan 11.00 och 15.00 under sommaren, speciellt om du har ljus eller känslig hud.
  • Ha solhatt, kläder och solglasögon om du är i solen mellan klockan 11.00 och 15.00. Komplettera med solskyddskrämer på de delar av kroppen som kläderna inte täcker.
  • Använd solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor. Huden i ansiktet är känsligare än huden på övriga delar av kroppen. Ha därför högre solskyddsfaktor i ansiktet, till exempel SPF 25 eller 30.
  • Undvik att sola solarium.
  • Skydda barn extra mot solens strålning eftersom deras hud är extra känslig.
  • Om du inte har möjlighet att ta reda på UV-index kan du titta på din egen skugga. Är skuggan kortare än du själv är solen stark. 
Viktigt att komma ihåg är att solen i Sverige är minst lika stark som på andra platser runt om i världen. Här ligger UV-index på mellan 4 och 7 på sommaren – från UV-index 6 bör man vara försiktig.
 
alltommelanom.se
Publicerad: 2019-05-15