Sverige: Sideways på svenska – 3 tips på vingårdar
Tips

Sideways på svenska – 3 tips på vingårdar

De senaste åren har kvaliteten på de svenska vinerna höjts rejält. I dag finns flera svenska vingårdar som gör viner som står sig bra i konkurrensen med de från varmare breddgrader. Det gör att vinfantasten inte längre behöver resa till Italien eller Frankrike för en vingårdssemester. De flesta svenska vinodlarna håller till i Skåne, vilket gör landskapet till det självklara resmålet för en Sidewaysinspirerad road trip. Här är tre givna stopp längs vägen. 

Text: Annika Goldhammer

Flädie Mat & Vingård, Bjärred 

Flädie Mat & Vingård är en av landets främsta vinproducenter. Här har det odlats vin sedan 2007 och i dag sträcker sig de ekologiska odlingarna över 2,5 hektar. Sommartid erbjuds både guidade turer i vingården och provningar. Här finns också en restaurang och ett gårdshotell med utsikt över vinrankor och den böljande Lundaslätten. 

fladiematvingard.se 

Kronovalls Vinslott, Skåne Tranås 

Lediga rum & priser

Vad är väl en vinprovning på ett franskt chateau – när man kan dricka bubblor på detta ståndsmässiga vinslott på Österlen? Kronovalls eget mousserande vin, Tirage, lagras i slottets iskällare och i restaurangen serveras viner från både när och fjärran. Här erbjuds också vinprovningar med ojämna mellanrum. Hotellrummen är inredda med 1700- och 1800-talsmöbler och har namn efter olika druvor. I det intilliggande stallet serveras vedugnsbakade pizzor och i sommarbutiken säljs både lokala och italienska delikatesser. 

kronovall.se 

Arilds vingård, Arild 

Det milda mikroklimatet och den goda jordmånen på Kullahalvön har fått flera vingårdar att etablera sig här. Arilds vingård erbjuder både vinprovningar och övernattning på den vackra 1700-talsgården. Här finns också en sommarrestaurang med skånska råvaror på tallrikarna och gårdens prisbelönta viner i glasen. 

I närheten finns även Kullabergs Vingård och Södåkra Vingård. 

arildsvingard.se 

Bonustips 

Boka in en resa till Österlen den 26-27 juli om du är nyfiken på svenska viner. Då arrangerar Skepparps Vingård vinfestivalen Smaka Svenska Viner, en tvådagarshyllning till svenska viner. Under festivalen finns chans att prova över 30 olika viner, såväl vita och röda som rosé, orange och mousserande. 

Dessutom finns kocken Tareq Taylor på plats för att servera en festivaltallrik som ska matcha de svenska vinerna. 

Skepparps Vingård ligger mellan Brösarps backar och Kivik. Festivalen har fri entré men man betalar för provningar, mat och vin. 

vinfestivalosterlen.se 

Publicerad: 2019-07-09