arstaviken sodermalm nytt annorlunda coronasäkert stockholm
I Årstaviken går många stockholmare sin helgpromenad.
Handplockade tips

Fem upplevelser i Stockholm bortom trängseln i city

Stockholms innerstad pulserar alltjämt samtidigt som en blandning av lugn och nya spännande upplevelser väntar den som vågar sig ut från stadskärnan. Här presenterar RES fem handplockade ställen att upptäcka som inte hör till de traditionella turistfällorna.

Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår värld.

HItta hotellrum i Stockholm

1. Solstugan

Ett 100-procentigt insidertips – hit hittar inga turister på egen hand. Längst ut på Kungsholmen, i Fredhäll, ligger denna sommarpärla. Till Solstugan går du inte för maten i första hand – för den är ärligt talat inget speciellt – utan för utsikten över Tranebergssundet och den mysiga sommarstugekänslan. Terrasserna klättrar högt och lågt på det gulmålade trähuset, på golvet ligger trasmattor och solblekta plastdukar pryder borden. Solstugan har – som namnet skvallrar om – sol hela dagen och ibland gästar liveband den pyttelilla utomhusscenen. Hit går du för lunch, en drink eller för att hänga en helkväll.

Hitta hit

2. Artipelag

Konst i skärgårdsmiljö, precis som namnet skvallrar om. Grundaren till framgångsrika Babybjörn, Björn Jakobson, behövde en baby att investera delar av sin förmögenhet i och valet föll på en konsthall. En investering som fått drösvis av människor att bege sig ut till Baggensfjärden på Värmdö. Förutom de fyra utställningsrummen finns här också ett kafé och en restaurang. Båda med uteserveringar.

Hitta hit

3. Rosendals Trädgård

En känsla av landet – mitt i huvudstaden. En stor bit morotskaka och en kopp nybryggt kaffe under äppleträden får dig att glömma bort allt som har med storstadshets att göra. Rosendals trädgård är en klassiker i Stockholm och bli inte förvånad över att se prins Carl Philip eller prinsessan Madeleine i kön till caféet (de är återkommande besökare). Många glömmer bort att Rosendal även har öppet under vinterhalvåret vilket är synd. Rosendal i vinterskrud är en otroligt vacker syn.

Hitta hit

4. Svenska Hamburgerköket

Glöm nu innerstaden och älska orten. Bara några få stationer bortom Hornstull finner du en för söderbor namnkunnig klassiker. Här serveras vällagad fastfood i aptiligt format medan du erbjuds en dryckesmeny med inriktning på öler. Det går aldrig att boka bord här i förväg och köket har hög popularitet så undvik gärna rusningen mellan 18-19.30. Beroende på smak så rekommenderar vi varmt och samtidigt varnar för deras heta chiliburgaralternativ, the smoked Vermont.

Väl inne upptäcer du de långa vägghyllorna där de radat upp ett urval ur deras gedigna ölsortiment med inte färre än 150 olika sorter. I sann modern Hägerstensanda så är det mikorbryggeriöler som sticker ut mest. Omnipollo öler finns representerade på flaska medan St:Eriks öler och Lagunitas brukar finnas på tapp. I övrigt varierar de ofta fatölen. Så ska du pröva något välkänt, något nytt eller både och kanske?

Är en eller fler i ditt sällskap inte en hamburgarfantast även om välsmakande veganalternativ finns tillgängliga? Ingen fara. Vägg i vägg med Svenska hamburgereköket ligger systerrestaurangerna Svenska sushiköket och runt husknuten ligger Svenska Tapasköpet. Det är fritt att ta med maten från ett kök till ett av de andra . Avrundar hela besöket gör du med en milkshake eller besök på svenska glassbaren på andra sidan gatan.

Hitta hit

5. Årstavikens promenadstråk

Man behöver inte åka utanför tullarna för att uppleva att man kommit bort från innerstadssorlet. Längst Södermalms sydvästra rand emellan Skanstull och Hornstull sträcker sig en av stockholmarnas populäraste promenadstråk. Från morgon till kväll flanerar här folket längst vattnet på ena sidan och fina kolonilotter på den andra. Det finns längst vägen ett antal mindre restauranger att besöka och under sommarhalvåret finns en boulebar och minigolfbana i Tantolunden på Hornstullsidan. Badbryggor finns längst hela stråket. Ett hett tips är en sen aftonpromenad här i valfri riktning.  

Hitta hit

HItta hotellrum i Stockholm

Publicerad: 2021-08-27