RESTAURANG

Himlen i Stockholm nyöppnar med avslappnat koncept

Oct 26, 2018

Restaurangen Himlen har genomgått en totalrenovering under sommaren och öppnar nu för lunch och middag på 104 meters höjd på Södermalm i Stockholm.

Om man är på besök i Stockholm eller bor i huvudstaden och har utsocknes gäster på besök är ett besök på Himlen en garanterad hit att börja med. Från dess panoramafönster har man milsvid utsikt över hela staden med omnejd och det är ett vackert skådespel att se Stockholm i såväl höstskrud som i vinterdräkt.

Renoveringen tar tagit udden av Himles tidigare finkrogskänsla med vita dukar och strukna skjortor – nu välkomnar en mer avslappnad New York-känsla.

– Efter elva år var det dags att göra något nytt som går i linje med den avslappnade, moderna och pulserande känslan vi vill erbjuda våra gäster. Tidigare har vi nog uppfattats som dyra och lite Fine Dining-stela, men vi vill sudda bort den stämpeln och vara lättillgängliga för att våra gäster och närboende enkelt ska kunna slinka in alla dagar i veckan, säger Niklas Ahlbom, grundare och ägare Restaurang Himlen.

I restaurangen Köket på våning 25 går inredningen i ombonad bistrostil med kaklade väggar, bekväma soffor, bord och stolar i mörkt trä. På menyn återfinns klassiska och moderna svensk-franska rätter såsom Wallenbergare, halstrad gösfilé med kantareller, kräftsås och ansjoviscréme samt bakade päron med chokladganache och pistageglass.

Högst upp på våning 26 ligger restaurangen Grill & Cocktail, som bjuder in till en mer avspänd miljö, med street art-målningar av ”Huge”, Daniel Fahlström på (de få) väggarna och där besticken står i burkar på borden. Här erbjuds rätter influerade av de spanska, mexikanska och amerikanska köken såsom sallader, mackor, burgare samt grillat med olika tillbehör till bra priser. Här håller man även öppet för lunch.

Bakom utformningen av lokalerna ligger arkitekten Simon Scheiwiller på Scheiwiller Svensson och hjärtnan och hjärtat bakom de nya menyerna är kocken Joakim Haglund.

Restaurang Himlen

Skrapan

Götgatan 78

restauranghimlen.se

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!