Stockholm, Sverige: Kvar i stan? 13 tips på midsommarfiranden
Getty Images
Guide

Kvar i stan? 13 tips på midsommarfiranden

Midsommar är en favorithögtid för många svenskar som traditionellt firas ute på landet. Måste du stanna kvar i stan? Deppa inte ihop totalt. Det finns fortfarande massor att göra i Stockholm, Göteborg och Malmö under midsommarhelgen. Här kommer några tips för dig. 

Text: Elin Fellman

Stockholm

Lediga rum & priser i Stockholm

Fjäderholmarna

Den lilla skärgårdsön Fjäderholmarna är Stockholms närmaste skärgårdsö. Hit tar det endast 30 minuter med båten från Slussen och det är perfekt dagsresemål om du behöver vara i stan dagen därpå eller liknande. Det är också barnvänligt med aktiviteter, ansiktsmålning, sång, dans och en vacker natur. 

Vaxholm

På Vaxholm arrangeras ett klassiskt midsommarfirande med dans runt midsommarstången och knytis där alla tar med sig egen nubbe och klassisk midsommarmat. Det är lätt att ta sig hit med både buss, båt eller bil och det finns gott om övernattningsmöjligheter för de som vill stanna. 

Det finns diverse olika midsommarfiranden på de flesta skärgårdsöar. Läs vår guide till de bästa öarna i Stockholms skärgård här. 

Skansen

Att fira midsommar på Skanen är en riktig klassiker. Tusentals stockholmare vallar hit varje år och det är inte svårt att förstå varför. Själva firandet är utspritt under tre dagar och det är det mest klassiska firande du kan tänka dig, binda midsommarkrans, resa midsommarstången, dansa små grodorna, gå på marknad och äta gott.  

Södra teatern

Inte lika klassiska Södra Teatern bjuder på ett mysigt midsommarfirande mitt i stan. Alla är välkomna, vuxen som barn och här flockas du med södermalmshipsters som inte vill lämna sin kära ö Södermalm ens på midsommar. På dagen smyckas stången och det genomförs även traditionsenlig ringdans. Kvällen fortsätter sedan med klubb och grymma dj:s. 

Ekebyhovs slott

Ute på Ekerö kan du fira midsommar vid en herrgårdsbyggnad i trä med anor från 1670-talet. Ekebyhovs slott ligger centralt på Ekerö, en kort bussresa från Ekerö centrum och här genomförs ett lugnt midsommarfirande varje år med aktiviteter. 

Vintervikens trädgård

Precis utanför tullarna ligger mysiga Vintervikens trädgård och här annordnas ett traditionsenligt midsommarfirande varje år. Vintervikens trädgårdskafée håller extraöppet mellan 11 och 18 och i Orangeriet serveras en modern midsommarbuffé där det även finns en växtbaserad buffé som alternativ. Det kostar en liten peng att besöka trägården som oavkortat går till underhåll och utveckling. 

Hågelbyparken

I Hågelbyparken utanför Tumba kan du kombinera ett klassisk midsommarfirande med ett lite mer otraditionellt yoga-pass eftersom att det också är internationella Yoga-dagen. Hit kan du antingen ta med dig egen picknick eller avnjuta en midsommarbuffé på Wärdshuset LM. 

Läs den stora reseguiden till Stockholm här.

Göteborg

Lediga rum & priser i Göteborg

Öckerö

Göteborg har massor av vackra skärgårdsöar som är nära att ta sig till från stan. I norra delen av skärgården ligger bland annat Öckerö som bjuder på ett klassiskt midsommarfirande med dans kring midsommarstången, midsommarfest med musik, kaffeservering och glass till barnen.

Slottsskogen

I Slottsskogen i Göteborg är det klassiska parkhänget om du inte vill eller kan lämna stan. Ta med picknickkorgen med bubbel och jordgubbar och njut av en dag i parken med stångresning och folkdans!

Nääs

Västsveriges största midsommarfirande får du på Nääs slott i Floda, drygt en halvtimme utanför Göteborg. Här kryllar det av personer i folkdräkt så var beredd på att dansa om du åker hit. Kommer du hit på förmiddagen får du testa på att binda girlanger och kransar till stången.

Läs den stora reseguide till Göteborg här.

Malmö

Lediga rum & priser i Malmö

Folkets park

I Folkets par bjuds Malmöborna på ett traditionellt midsommarfirande med "små grodorna-dansen" runt midsommarstången och kransbindning. Det kommer även att vara musikuppträdanden på scen. 

Bulltofta

I parken utanför Bulltofta uppmanas de som kommer att ta med sig en blomma eller två och bidra till att klä den lilla stången. Här bjuds det förutom kransbindning och dans runt stången även på musik och en tipsrunda. 

Fira dansk midsommar i Köpenhamn

Varför inte ta tåget över till Köpenhamn under midsommar och fira på ett lite mer annorlunda sätt? Danskarnas firande liknar mer vårt valborgsmässofirande med en stor brasa. Besök bland annat Tivoli, Frederiksbergs Have, Amager strandpark eller Nyhavn som har olika typer av midsommarfiranden. Tänk på att danskarna alltid firar midsommar 23 juni, alltså två dagar efter svensk midsommar i år.

Publicerad: 2019-06-17