TIPS

Gourmetrestaurangen som endast serverar insekter

Aug 15, 2019

Glöm tofu, sniglar och sojamjölk. Sydafrikanska entreprenörer har precis öppnat en pop-up-restaurang i Kapstaden som endast serverar gourmetmat gjord på insekter, skriver Travel + Leisure. 

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser i Kapstaden

Restaurangen "The Insect Experience" öppnade förra månaden och serverar bland annat kikärtslarv-kroketter och polenta pommes gjorda av nattfjärilslarver. Restaurangen skriver på sin hemsida att de hoppas att pop-up-restaurangen kan bidra till att insekter börjar ses som en matkälla och ett alternativ till köttprotein och mejeriprodukter. Insekter äts traditionellt i flera delar av Sydafrika och pekas ofta ut som framtidens proteinkälla. 

– Sedan jag började experimentera med insektsbaserade pulver och genom att "gömma" insekterna i de här rätterna har jag märkt att det blir mycket lättare för västerlänningar att äta dem, säger Mario Bernard till Business Insider South Africa. 

Det har varit flera personer involverade i projektet. Bland annat forskaren Leah Bessa som har utvecklat en alternativ mjölk (EntoMilk) som restaurangen bland annat använder till glass. 

– Det är ett hållbart proteinalternativ och skulle defintivt kunna minska människans klimatavtryck i världen. Vi vill visa att det inte är så illa med insekter. De innehåller fibrer, protein, magnesium och borde egentligen kallas för en "superfood", säger Bernard. 

De flesta insekter som restaurangen använder kommer från Sydafrika och några från grannlandet Zimbabwe. The insect experiance skulle ha stängt i augusti men restaurangen har varit en succé och kommer minst att hålla öppet till mitten av 2020, enligt CNN. 

gourmetgrubb.com

242 Sir Lowry Road, Woodstock, Cape Town, 7925

Läs den stora reseguiden till Kapstaden HÄR.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!