Ta med husdjuret på resan? Det ska du tänka på
Getty Images
Guide

Ta med husdjuret på resan? Det ska du tänka på

Var fjärde svensk planerar att åka utomlands i sommar och det har blivit allt mer populärt att ta med sig sitt husdjur på resan, skriver veterinärtjänsten FirstVet i ett pressmeddelande. Här är reglerna du bör känna till om du väljer att ta med din fyrbenta vän. 

Text: Elin Fellman

Reglementet gällande djur skiljer sig åt från land till land och det är djurägarens skyldighet att hålla koll på vad som gäller.

– Att resa med sitt husdjur kan vara mysigt för både ägare och husdjur. Det kan dock vara värt att fundera igenom om resan är det bästa alternativet för djuret. Risken för smittsamma sjukdomar är större i andra länder och många djur blir lätt stressade under resan och i nya miljöer. Kommer du trots allt fram till att ta med dig ditt husdjur rekommenderar vi att noga ta reda på vad som gäller för just det land du ska besöka, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Vaccinering, ID-märkning och avmaskning kan tyckas vara självklara tjänster som veterinären har hand om, men de utfärdar även djurets pass. Förutom de krav som finns för att resa till och från olika länder kan det vara klokt att ta reda på vilka sjukdomar som finns risk att djuret smittas av under vistelsen, och om djuret behöver något ytterligare skydd för dessa.

Att tänka på inför resan med hund och katt inom EU

• Djuret ska vara id-märkt

• Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies

• Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask

• Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur

• Djuret ska anmälas hos tullen i det besökta landet Att tänka på inför resan med hund och katt utanför EU

• Ofta behövs både pass och djurhälsointyg utfärdat av veterinär

• Kontakta de veterinära myndigheterna eller ambassaden i landet djuret ska resa till för att få rätt information kring vilka regler som gäller

• För resa till Norge krävs inga extra djurhälsointyg som intygar att Sverige är fritt från olika djursjukdomar. Däremot krävs id-märkning, pass och intyg om avmaskning mot rävens dvärgbandmask

• Djuret ska anmälas hos tullen i det besökta landet

Tänk på att djuret måste uppfylla kraven även för de länder ni eventuellt passerar på vägen till er destination. När det är dags att resa tillbaka till Sverige från ett land utanför EU finns det svenska krav som ditt djur måste uppfylla. Kraven kan skilja sig mot dem vid utresan och är olika beroende på vilket tredjeland ditt djur reser från.

FirstVet

Publicerad: 2019-06-13