Thailand: Så gör du inte bort dig i Thailand
Thailand

Så gör du inte bort dig i Thailand

Kulturella skillnader och lite thailändsk vett och etikett kan vara på sin plats för att undvika de värsta fadäserna. Vår fotograf Jonas Gratzer är bosatt i Bangkok sedan många år och vet vad som gäller.

Fötter

Fötter anses vara det fulaste och smutsigaste man har. Det är alltså väldigt ohyfsat att sätta upp fötterna mot ryggstödet på en tuk-tuk eller att gå in med skorna på i någons hem.

Att höja rösten

Det är väldigt fult att höja rösten mot någon. Gör du detta förolämpar du denne å det grövsta och gör bort personen inför alla i omgivningen. Det är viktigt att inte tappa ansiktet i Thailand, akta dig därför för att utsätta någon för detta.

Att skratta åt någon

Om du till exempel snubblar på gatan och thailändarna skrattar åt dig ska du inte bli arg utan tacksam. Deras skratt förmedlar att det inte var så farligt, att olyckan inte behöver bekomma dig, så att du inte ska tappa ansiktet.

Wai

Att föra samman händerna och buga, att göra wai, har många turister fått för sig är det allmänna sättet att hälsa på i Thailand. Det stämmer inte. Detta är något man gör till en gäst, för att hedra denne. Gör du gesten tillbaka uppstår obalans. Du kan liksom inte hälsa en servitör välkommen till restaurangen där hen arbetar. Le i stället och tacka.

Klädsel

Det är viktigt att vara hel och ren, det är ett tecken på respekt. Du bör inte kliva in med bar överkropp på en restaurang eller bar och du ska verkligen inte komma barfota, knappt ens på strandbarerna. Det är mycket uppskattat om du klär upp dig när du går på en finare restaurang, det visar stor respekt för ägaren och personalen. 

Majestätsbrott

Kungen är nästan en halvgud i Thailand och du bör aldrig kritisera eller tala om kungen över huvud taget. Alla sedlar har en bild på kungens ansikte och skulle du råka tappa en på marken är det illa, men det är ännu värre om du trampar på den med foten för att hindra den från att flyga iväg. Då har du satt din smutsiga fot på kungens ansikte och det är ett riktigt, riktigt fult tilltag.

Publicerad: 2015-02-09