Thailand: Thailand inför förbud mot plastpåsar
Getty Images
Nyhet

Thailand inför förbud mot plastpåsar

Thailand rankades för några månader sedan som det sjätte värsta landet i världen med att dumpa plast och avfall i haven. Efter nyår har landet infört ett förbud mot engångsplastpåsar i större butiker med förhoppningen om att ha ett fullständigt förbud 2021.

Text: Elin Fellman 

Många av oss känner till de tunna färgglada plastpåsarna som man ofta får i supermarkets eller butiker när man köper något i Thailand. Men snart är engångsplastpåsarna ett minne blott. 

Thailand har med sin nya strategi och tack vare förbudet lyckats klättra från en sjätte plats till en tionde plats, när det kommer till avfall i havet, på bara några månader, rapporterar Reuters. 

Enligt landets miljödepartement minskade landets användning av plastpåsar med två miljader påsar efter regeringens höstkampanj att sluta använda plastpåsar från butiker. 

Tanken är att förbudet ska utvidgas till alla butiker i landet från och med 2021. 

Thailand är långt ifrån först med att införa ett förbud mot plastpåsar och engångsplast. Många turistdestinationer har haft problem med att plastpåsar och plastflaskor hamnar i haven och har därefter infört förbud för att komma till bukt med problemen. Nyligen införde även Mexiko ett förbud. 

Enligt en rapport gjord av Ocean Conservancy kommer hälften av all plast som hamnar i haven från fem länder; Kina, Indonesien, Filippinerna, Thailand och Vietnam. 

Publicerad: 2020-01-10